Volledig scherm
Guido van Woerkom © ANP

Van Woerkom wordt toch geen Nationale ombudsman

UpdateGuido van Woerkom ziet toch af van de functie van Nationale ombudsman. Dat laat hij vandaag in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten.

Van Woerkom schrijft dat de Nationale ombudsman in zijn handelen boven elke twijfel verheven te zijn. 'Ik kan niet anders dan concluderen dat dit thans niet het geval is en dat het risico bestaat dat de werkzaamheden van de Nationale ombudsman hierdoor negatief beïnvloed worden. Dit acht ik niet wenselijk daar ik dan niet adequaat kan toekomen aan de taak die ik mezelf gesteld heb bij de invulling van dit mooie en zware ambt,' aldus Van Woerkom.

Procedure
De Tweede Kamer moet nu op zoek naar een nieuwe Nationale ombudsman. De woordvoerster van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laat weten dat de procedure waarschijnlijk opnieuw wordt opgestart, maar dat daar eerst nog zorgvuldig naar gekeken wordt.

Een van de felste tegenstanders van de benoeming van Van Woerkom was GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij twittert: 'Begrijpelijk besluit van Van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.' De SP, ook tegen Van Woerkom, laat weten het besluit te respecteren en het initiatief vanuit de Kamer om een nieuwe ombudsman te kiezen af te wachten.

De VVD is verrast door het besluit van Van Woerkom. 'We zijn het met hem eens dat het onwenselijk is dat de recente ontwikkelingen het ambt van Nationale ombudsman negatief beïnvloeden. Wij respecteren het dat de heer Van Woerkom oog heeft voor het belang van de positie van de Nationale ombudsman als Hoog College van Staat. Wat de VVD betreft wordt de gehele procedure nu zo spoedig mogelijk opnieuw gevolgd.'

Ophef
De vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken droeg Van Woerkom eind mei voor, maar in het weekend erna ontstond ophef over oude discriminerende uitspraken.

Drie Marokkaanse organisaties zegden het vertrouwen in hem op. Ze vonden dat hij geen ombudsman kon worden, omdat hij 4 jaar geleden had gezegd dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat 'er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'. Van Woerkom zei dat hij zijn excuses had aangeboden en afstand had genomen van wat hij had gezegd. Hij wilde aantonen dat hij een 'onbevooroordeelde ombudsman' is 'voor alle inwoners van Nederland'. De storm luwde na een paar dagen en de Tweede Kamer koos Van Woerkom als ombudsman.

Vertrekpremie
Eind vorige week begon het tweede hoofdstuk. Van Woerkom bleek een vergoeding van ongeveer 310.000 euro te krijgen voor zijn vertrek bij de ANWB. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts vond dat Van Woerkom het geld moest inleveren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement