Volledig scherm
© anp

Vanaf 2017 alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten

Alle gebouwen, winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. Bedrijven kunnen geleidelijk aan beginnen met eenvoudige aanpassingen. Wat dat precies betekent, wordt de komende tijd bepaald.

Quote

Het verdrag is met recht een zeer betekenis­vol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren

Martin van Rijn

De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties (VN) zegt dat mensen met een handicap volledig mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

De Kamer was het niet direct eens over de vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden. Regeringspartij PvdA vindt het nodig om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperking makkelijk naar binnen kunnen. Coalitiepartner VVD vreesde dat ondernemers daardoor op kosten worden gejaagd en voor de rechter kunnen worden gesleept als ze niet meteen aanpassingen doen.

Compromis
De SGP en het CDA kwamen met een compromis, waarmee een meerderheid van de Kamer kon instemmen. De komende tijd wordt exact bepaald wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari volgend jaar in.

,,Vandaag is een historische dag voor mensen met een beperking'', zegt PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk, een van de motoren achter de veranderingen. ,,Zij kunnen straks zonder hindernissen gebruik maken van het openbaar vervoer, horeca bezoeken en websites raadplegen. Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering."

'Betekenisvol'
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde de bedrijven niets opleggen. Maar volgens Van Dijk is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkt.

Van Rijn noemde de goedkeuring van het verdrag ,,met recht een zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren''. Het is volgens hem een ,,bevestiging dat iedereen meetelt. Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend''.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement