Volledig scherm
Vanaf morgen gaat Amsterdam handhaven op de verplichte helm voor brommers. © ANP XTRA Nils van Houts

Vanaf morgen geen helm op in Amsterdam? 95 euro boete

Vanaf morgen moeten bromfietsers in Amsterdam dan toch echt een helm op en uitwijken naar de rijbaan. Handhavers gaan vanaf dan toezien op de naleving van de nieuwe scooterregels en zullen overtreders ook beboeten. 

Bestuurders van een brommer of scooter met een blauwe kentekenplaat moeten sinds 8 april officieel al een helm dragen en op de meeste plekken in de hoofdstad op de rijbaan in plaats van het fietspad rijden. Maar tot dusver werden overtreders nog niet beboet, met als gevolg dat de meeste snorfietsers zich nog niet aan de nieuwe regels houden. 

Maar de tijd van wennen aan de nieuwe regels is voorbij en vanaf maandag worden teams in Amsterdam ingezet die specifiek zullen toezien op de handhaving van deze regels. De boete voor zowel het niet dragen van een helm als rijden op het fietspad waar dat niet is toegestaan bedraagt 95 euro.

Al sinds de aankondiging van het nieuwe beleid klinkt er veel kritiek op. Een veel genoemd bezwaar is dat snorbrommers, die officieel niet harder mogen rijden dan 25 kilometer per uur, te langzaam zouden gaan voor de rijbaan, wat tot gevaarlijke situaties zou leiden. Een scala aan protestacties, petities en een rechtszaak hebben de invoering van het nieuwe beleid echter niet kunnen afwenden. 

Toekomstplannen

De Tweede Kamer stemde in 2017 in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Op het steeds drukker wordende fietspad zorgen deze gemotoriseerde tweewielers in Amsterdam voor veel overlast. Niet alleen door het snelheidsverschil met fietsers, maar ook door de groei van het aantal snorscooters in de hoofdstad van 11.000 in 2008 naar 35.000 in 2018.

Niet iedereen is blij met de nieuwe regels voor bromfietsers in Amsterdam. Gino schreef een protestlied: