Vanaf vandaag kan iedereen zich een Van Gogh veroorloven

VideoHet Van Gogh Museum in Amsterdam gaat op de hippe tour en wel met een kledinglijn en schoenen geïnspireerd op de wereldberoemde schilder. De kunstzinnige kleding en sneakers zijn vanaf vandaag verkrijgbaar en gemaakt in samenwerking met de Amerikaanse schoenenfabrikant Vans.  

Het museum en de schoenenfabrikant selecteerden een aantal meesterwerken van Van Gogh waaronder de ZonnebloemenSchedel, Amandelbloesem, Zelfportret als schilder, Oude wijngaard met boerin en verschillende brieven van de schilder. Ze staan afgebeeld op de kleding en sneakers. 

Met de Vans x Van Gogh Museum-collectie haalt het museum de wereldberoemde kunstwerken van Van Gogh naar eigen zeggen letterlijk van de muur en presenteert ze buiten de museummuren op een nieuwe manier aan een nieuw publiek. 

,,We zijn erg blij met de samenwerking met Vans, omdat het project nauw aansluit bij onze missie om het leven en werk van Vincent van Gogh toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Om hen te verrijken en te inspireren", zegt zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann.

'Creatieve ethos'

De geselecteerde werken, die persoonlijke momenten uit het leven van Vincent van Gogh vertegenwoordigen, sluiten volgens de schoenenfabrikant aan bij het creatieve ethos van Vans. 

'Elk ontwerp is een ode aan de meesterwerken van Van Gogh. Alle modellen uit de schoenencollectie hebben een op maat gemaakte finishing touch. Het voetbed bootst de gedenkwaardige penseelstreken van Van Gogh na met de logo's van het Van Gogh Museum en Vans lock-up. Bovendien is elk item voorzien van een speciaal label dat meer vertelt over de achtergrond van het kunstwerk waar het item op geïnspireerd is', luidt het. 

Overbelast

De kunstzinnige collectie zou weleens een groot succes kunnen worden. Wie vanmorgen de webshop van het Van Gogh Museum wilde bezoeken om Vans te bestellen, kreeg de volgende mededeling te zien: 'We zijn er zo weer. Onze servers zijn overbelast en het kan zijn dat sommige pagina's tijdelijk niet beschikbaar zijn. Onze excuses voor de overlast.'

Volledig scherm
Zelfportret van Van Gogh als schilder op doek en op de sneakers. © Van Gogh Museum
Volledig scherm
Van Goghs Zonnebloemen met daaronder de op het wereldberoemde doek geïnspireerde Vans. © Van Gogh Museum
Volledig scherm
© Van Gogh Museum
Volledig scherm
© Van Gogh Museum
Volledig scherm
© Van Gogh Museum
Volledig scherm
© Van Gogh Museum