Vanaf vandaag tanken we E5 en B7

videoNiet schrikken wanneer u gaat tanken en nieuwe brandstofcodes ziet voor diesel of benzine. Er zijn vandaag nieuwe brandstofbenamingen bijgekomen; diesel wordt B7, euro 95 krijgt de code E5. Euro 98 blijft Super of Super plus heten, LPG blijft LPG.

Volledig scherm
Brandstoffen met de nieuwe benaming bij een tankstation. Euro95 benzine gaat E5 heten en Diesel B7, conform de Europese regelgeving waarbij de benaming in de EU gelijk moet zijn. © ANP

De brandstofetiketten veranderen in heel de Europese Unie. ,,In Nederland weten mensen wat ze moeten tanken, maar als ze in het buitenland zijn is het lastiger," legt Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG, uit. ,,Diesel heeft in sommige landen bijvoorbeeld een andere naam. Vandaar dat de EU overal in Europa dezelfde etiketten wil zien. Nu is er te veel verwarring." 

De nieuwe etiketten worden niet alleen gebruikt bij de pomp, maar zullen door autofabrikanten ook op de tankdop van nieuwe voertuigen worden gezet en in de gebruiksaanwijzing van auto's. 

Voor de duidelijkheid: de stickers verschijnen parallel aan de normale aanduidingen, die automobilisten gewend zijn. De namen Euro 95, diesel en super verdwijnen dus niet. Het enige is dat er een sticker bij komt zodat automobilisten overal in Europa duidelijkheid hebben over de brandstof die in hun wagen gaat.

Volledig scherm
Euro 95 wordt E5 en kent 5 procent bioethanol, E10 duidt op benzine met 10 procent bioethanol, in E85 zit 15 procent biobrandstof. E85 wordt in ons land niet of nauwelijks gebruikt © rv

Witte etiketten

Uiteindelijk zullen de groene labels (benzine) en zwarte labels (diesel) verdwijnen. Ze maken plaats voor witte etiketten met zwarte belettering. Benzines krijgen ronde etiketten, diesel wordt vierkant en gasvormige brandstoffen als LPG en waterstof een ruit.

Of de nieuwe benamingen B7, E5 en E10 niet voor verwarring zullen zorgen? Wellicht, maar volgens de ANWB is de kans dat automobilisten komende weken massaal de verkeerde brandstof tanken minimaal. ,,Ook al omdat het vulpistool van diesel breder is dan die van benzine," aldus zegsman Ad Vonk. Door de verschillende formaten vulpistolen is verkeerd tanken afgelopen jaren enorm afgenomen.

Tien jaar terug moest de ANWB nog ruim 20.000 keer per jaar uitrukken voor verkeerd tanken. Nu slechts sporadisch en dan vooral als benzine in een dieselauto wordt getankt. Want dan past het vulpistool wel. ,,Toch gebeurt dat niet zo zeer omdat mensen niet op de hoogte zijn van de benamingen," zegt Vonk. ,,Het is onachtzaamheid. Bijvoorbeeld als een man de auto van zijn vrouw meeneemt of omgekeerd en dan niet oplet."

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Automobilisten kunnen even in verwarring raken door de nieuwe stickers, maar lopen weinig risico om verkeerd te tanken. © Marlies Wessels

Stapsgewijs

De BOVAG denkt dat met name B7 soms met benzine zal worden verward.  Dit vanwege de letter B. ,,Terwijl het toch echt om diesel gaat. Maar B7 verwijst in dit geval naar het percentage biobrandstof van 7 procent. Dat geldt ook voor E5 en E10 bij de benzines'', stelt Huyskens. Bij E5 (euro 95) zit er vijf procent bio-ethanol in, bij E10 gaat het om tien procent.

Wat de situatie niet duidelijker maakt is dat Euro 95/E5 in de loop van 2019 wordt uitgefaseerd en vervangen door E10. De meeste Nederlandse tankstations bieden E10 echter nog niet aan. Ook zit er in deze brandstof nu nog slechts zo'n 7 procent ethanol ipv de 10 procent (waar E10 op duidt). Dat percentage wordt komende tijd stapsgewijs opgevoerd. 

Volledig scherm
B7 is reguliere diesel en bevat 7 procent biobrandstof, in B10 zit 10 procent. XTL is een synthetische brandstof die niet van aardolie is gemaakt. © rv

Campagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) heeft een informatiecampagne opgezet om automobilisten uitleg te geven. ,,We hebben posters laten maken en daarnaast hebben we een speciale website, nieuwebrandstofstickers.nl, ontwikkeld. Deze site gaat zeer binnenkort online", aldus een woordvoerder van het ministerie van I en W.

Volledig scherm
De stickers voor gasvormige brandstoffen als LPG krijgen de vorm van een diamant © rv

Auto's van voor 2000: kijk uit met E10!

Zoals hierboven vermeld wordt euro 95/E5 uitgefaseerd en plaats voor E10. Voor het overgrote deel van de autobezitters is dat geen enkel probleem, de motor zal het niet begeven als u E10 tankt. Dat kan echter anders zijn voor oude(re) auto's met bouwjaar 2000 en ouder. Zij kunnen schade oplopen door het hogere percentage bioethanol. Wie zeker wil weten of zijn auto geschikt is voor het tanken van E10, kan dit controleren op E10check.nl. Alternatief is loodvrij 98, maar dat is niet overal meer verkrijgbaar.