'Varkensbeulen krijgen in Nederland geen kans'

VideoIn Nederland wordt met afgrijzen gereageerd op de wrede misstanden die zijn vastgelegd in een varkensslachthuis in het Belgische Tielt. ,,Dit zal in Nederland niet gebeuren.”

Volledig scherm
Wantoestanden in Belgisch slachthuis.

Gruwelijk, zo noemt woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) de beelden die gisteren naar buiten werden gebracht door dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. Een maand lang legde een undercovermedewerker vast hoe varkens werden geschopt, geslagen en in een aantal gevallen levend opgetakeld. Kreupele varkens werden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen, werden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept of ondergedompeld in een bad van 60 graden. 

Varkens die tijdens het transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier, wat verboden is. Daarnaast is op de beelden ook te zien hoe werknemers de oormerken van levende varkens wegsnijden, om hun buitenlandse herkomst te verdoezelen. Daarmee omzeilt het slachthuis, onderdeel van de Belgische Debra Group, de exportwetgeving.

,,Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot'', zeggen Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij. ,,Hier past slechts walging. Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat de handel en de slachterijen de dieren waardig behandelen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan. Een van onze leden gaf aan direct als boer te zullen stoppen als hij weet dat één van zijn varkens op deze manier zou zijn mishandeld.''

Duroc d'Olives, een initiatief van enkele varkensboeren om goed vlees te produceren van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad, laat ook weten te ,,walgen'' van het slachthuis en er geen zaken meer mee te doen.

Kwaliteitssysteem

Quote

Ik heb wel eerder beelden van misstanden gezien, maar niet in deze mate

Dé van de Rie, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV)

Dé van de Riet (COV) brandt zich niet aan de regels en het toezicht in België, maar hij weet één ding zeker: ,,Dit zal in Nederland niet gebeuren. We zijn hier al tientallen jaren bezig om het kwaliteitssysteem in orde te hebben en dat systeem is inmiddels van hoog niveau. We scoren hoge rapportcijfers, bijna tienen, als het om het waarborgen van het welzijn van de dieren gaat.”

Ook is bij Nederlandse slachterijen permanent toezicht door veeartsen en inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ,,Zij hebben de taak erop toe te zien dat alles volgens de wet gebeurt”, aldus Van de Riet.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) kreeg talloze telefoontjes van bezorgde, grote slachtorganisaties. ,,Ze zijn helemaal ontdaan dat dit gebeurt in Europa. Producenten willen dit ook niet. Ook wij veroordelen ten zeerste dat dit nog voorkomt. Ik heb wel eerder beelden van misstanden gezien, maar niet in deze mate. Je dient fatsoenlijk om te gaan met alle dieren.”

Stilgelegd

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft na een inval van de inspectie opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. De activiteiten worden stilgelegd. Thomas De Roover De Brauwer, directeur van Debra, liet eerder weten zeer geschrokken te zijn van de beelden. ,,We kunnen ze niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.'' Tegen de betreffende medewerkers worden passende maatregelen genomen, aldus de directeur.

Hoeveel Nederlandse keurslagers vlees verkochten dat afkomstig was uit Tielt, blijft onduidelijk. Joep Klaver, directeur van de Vereniging van Keurslagers, zegt het exacte aantal keurslagers met vlees uit het Vlaamse abattoir niet te kunnen geven. ,,Wij doen geen enkele inkoop voor onze leden, dat doen ze allemaal zelf.''

Ook Klaver is erg ongelukkig met de 'werkwijze' in Tielt. ,,Dat dergelijke misstanden bij dit soort bedrijven voorkomen, is betreurenswaardig. Zij verzieken het voor ambachtelijke slagers die een bewuste keuze maken voor een duurzaam soort vlees. Opheldering over dit soort misstanden en het uitbannen hiervan zijn een must.'' 

Vicieuze cirkel

Volledig scherm
Varkens in een stal. Foto ter illustratie.

Voorzitter Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA wil camera’s laten plaatsen om wantoestanden in slachthuizen te vermijden. ,,Ze moeten 24 uur per dag kunnen filmen tot in elke hoek van het gebouw, en de beelden moeten raadpleegbaar zijn door de Raad van de Dierenbescherming. Want zonder transparantie blijf je in een vicieuze cirkel zitten", waarschuwt hij.

Volgens Van de Riet (COV) is het de vraag of dat voor Nederlandse slachthuizen iets toevoegt. ,,In Nederland is er al permanent toezicht en je krijgt te maken met allerlei privacyregels. Er moet goed worden gekeken of het iets toevoegt.” Hij vervolgt: ,,Bij dit Belgische slachthuis is het goed mis, maar dat wil niet zeggen dat dat voor de hele sector geldt.”

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, oftewel zo'n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.

Een petitie van Animal Rights om het slachthuis definitief te sluiten, was vanmorgen al 95.000 keer getekend. Ook kreeg de organisatie er al honderden donateurs bij. Op 3 april wil de organisatie een demonstratie in Tielt houden.