Volledig scherm
Jan Overeem: Het is voor het eerst dat het zo slecht gaat met de varkenssector © Rodney Kersten

Varkensboer Jan: 'Ik leef van mijn laatste spaarcentjes'

Boze varkenshouders voeren donderdag actie in Den Haag voor een betere varkensprijs. Jan Overeem, varkensboer in Nijkerk en bestuurslid van brancheorganisatie LTO, luidt de noodklok: ,,Wij willen één ding: minder kosten.''

De boeren leggen momenteel geld toe op hun vleesproducten en verliezen de concurrentieslag met buitenlandse producenten. Daarom delen honderd actievoerende boeren donderdagmorgen broodjes beenham uit voor Het Binnenhof aan voorbijgangers onder het motto: 'Als de boer toch niks verdient, dan geven we het liever gratis weg.' De boeren vragen passanten om de Nederlandse varkenshouderij te steunen met een symbolisch bedrag van minimaal twintig cent. Dit bedrag staat gelijk aan de kostprijs die Nederlandse boeren per kilo geproduceerd varkensvlees duurder uit zijn dan hun Europese collega's.

Overeem protesteert mee. Hij is 52 jaar en leeft en werkt al zijn hele leven op zijn boerderij in Nijkerk, maar voor het eerst in zijn leven dat het zo slecht gaat met de varkenssector.

Quote

Veel boeren in de omgeving van Nijkerk, kunnen hun rekeningen niet meer betalen

Jan Overeem, varkensboer

Keuringskosten
De 'Actie 20 Cent' is bedoeld om staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken te bewegen tot actie. De boeren eisen dat zij de kostprijs om varkens te fokken gaat drukken. Dat kan ze doen door regels te versoepelen of (tijdelijk) een aantal kosten te laten dekken door de overheid. Keuringskosten voor varkens die naar het buitenland gaan, bedragen in Nederland zo'n anderhalf tot twee euro per varken. In het buitenland worden de dieren nogmaals gekeurd. Dat zijn dubbele en daarmee overbodige kosten.

Het laten afhalen van dode varkens kost Nederlandse boeren ook een rib uit hun lijf. In het buitenland betaalt de overheid ook deze kosten. De laatste jaren moesten Nederlandse boeren aan steeds meer kwaliteitseisen voldoen. De prijzen stegen niet mee met de kosten en nu zitten de Nederlandse boeren met de gebakken peren.

Overeem vindt de situatie oneerlijk. Dat Nederlandse varkens duurder zijn dan buitenlandse heeft volgens de varkenshouder niets te maken met marktwerking, maar alles met regels. ,,Ons speelveld is niet gelijk aan dat van andere Europese landen.''

Als Dijksma geen maatregelen neemt, loopt de situatie uit de klauwen. ,,Veel boeren in de omgeving van Nijkerk, kunnen hun rekeningen niet meer betalen,'' zegt Overeem. ,,Zelf leef ik van mijn laatste spaarcentjes.''

Verandering
Het tij keren zonder lastenverlichting is onmogelijk. Daarom zijn de boeren vastbesloten om Dijksma tot verandering te dwingen.

Als de ludieke actie van vandaag niet werkt, volgen er minder overheidsvriendelijke acties, dreigt het LTO. Op 7 september protesteren boeren uit heel Europa in Brussel om aandacht te vragen voor hun financiële situatie.