Volledig scherm
Een varken in de modderpoel in Buren. © ANP

Varkensboeren slepen provincie Noord-Brabant voor de rechter

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) begint een rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant over de kosten die leden moeten maken vanwege strengere regels als ze hun bedrijf nog willen uitbreiden.

'De regels leiden tot hogere kosten, die met het huidige systeem volledig bij de veehouders worden neergelegd. De concurrentiepositie van de Brabantse varkenshouders wordt zo ernstig verzwakt', staat vandaag in een verklaring.

'Brabant legt bovenwettelijke eisen op zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De NVV betwist dan ook dat alle regels overeind kunnen blijven', aldus secretaris Frank Donkers.

De vakbond denkt dat de procedure van belang is voor varkenshouders in het hele land omdat andere provincies de ontwikkelingen in Brabant met interesse volgen.

Zorgvuldigheidsscore
Brabant heeft een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders ontwikkeld. Veehouders die voldoen aan alle wettelijke eisen krijgen een 6. De provincie staat uitbreiding alleen nog toe als boeren extra punten halen en een 7 scoren door maatregelen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.

De provincie heeft vooraf juridisch advies gevraagd en geoordeeld dat van boeren meer mag worden geëist wat in de wet staat. Er is 'voldoende hoop voor een goede afloop' bij de rechter, oordeelde een adviseur van de provincie.