Vattenfall: Voorlopig geen nieuwe biomassacentrales in Nederland
Energiebedrijf Vattenfall zal in Nederland na de omstreden biomassacentrale in Diemen geen nieuwe plannen voor soortgelijke centrales ontwikkelen. Dat zegt directeur Magnus Hall tegen Trouw. Die krant meldt dat het hevige debat dat op dit moment woedt over biomassa een van de redenen is voor het besluit van Vattenfall.
Delen per e-mail
,,Voor de duidelijkheid: we hadden sowieso geen concrete plannen na Diemen”, nuanceert een woordvoerder van Vattenfall tegenover deze site de berichtgeving. ,,Dus officieel verandert er niets.”
Er is de laatste tijd veel te doen over biomassa. Een groep klimaatwetenschappers stelde onlangs dat de methode – hout verbranden om energie op te wekken – slecht voor het klimaat is in plaats van CO2-neutraal, zoals het kabinet, het bedrijfsleven en een groep andere wetenschappers betogen.
Gisteren kwam via deze site bovendien een in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld rapport naar buiten, waaruit bleek dat biomassacentrales meer schadelijke stoffen uitstoten dan centrales op aardgas en zelfs steenkool.
Verbaasd
Die discussie zorgt er dus voor dat Vattenfall het na de centrale in Diemen wel even genoeg vindt met biomassa in Nederland. Tegen Trouw zegt directeur Hall, een Zweed, zich te verbazen over het biomassadebat in Nederland. ,,Wij hebben die discussie niet, over vervuiling en fijnstof. In Zweden zien we biomassa als circulaire oplossing.”
In Diemen wil Vattenfall een nieuwe biomassacentrale bouwen. Een goed idee, blijft de Vattenfall-baas volhouden. ,,Biomassa uit duurzame bossen kan een energievorm worden naast windmolens en zonnepanelen. Hout kun je opslaan en een biomassacentrale aanzetten als er weinig zon of wind is. Dat wil niet zeggen dat het een enorme energievorm moet worden.”
Kolencentrales
Juist om die laatste reden is Hall kritischer op kolencentrales die (geheel of deels) dankzij subsidies van vele honderden miljoenen euro's worden omgebouwd tot biomassacentrales, zoals die van Uniper op de Maasvlakte en van RWE in de Eemshaven en Geertruidenberg. ,,Ik vraag me af of dat efficiënt en verstandig is.”
Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Daarvoor is liefst 11,4 miljard euro subsidie gereserveerd.
Verder in het nieuws
-
Ombudsman heropent onderzoek naar fiscus
De Nationale ombudsman heropent per direct een onderzoek naar het verstrekken van foutieve informatie door de Belastingdienst over dwangbevelen voor met name ondernemers. Dat heeft de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, in een brief aan staatssecretaris Menno Snel van Financiën laten weten. -
PREMIUM
Winterbanden, geldklopperij of noodzaak?
Zijn winterbanden geldklopperij van de autobranche, of bieden ze ’s winters extra veiligheid op de weg? De discussie laait hoog op door een Britse bandentest waaruit blijkt dat ze in ons klimaat niet zo veel nut hebben, tenminste als het niet sneeuwt. -
Update Lachgas wordt softdrug, kabinet verbiedt bezit en verkoop
Lachgas wordt een softdrug. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. De branchevereniging Van Lachgas Leveranciers (BVLL) voorspelt méér criminaliteit en méér mensen met verlammingsverschijnselen. -
Universitair docenten gaan massaal aangifte doen tegen vele overwerken
De universitaire actiegroep WOinActie gaat een massale aangifte doen bij de Arbeidsinspectie voor personeel dat hun werk niet fatsoenlijk kan doen door werkdruk. Het platform heeft al meer dan tweehonderd aangifteformulieren binnen van medewerkers die continu moeten overwerken om hun werk af te krijgen. -
Openbaar Ministerie: niets gevonden in archieven dat wijst op politieke bemoeienis in zaak-Wilders
Het Openbaar Ministerie blijft er bij: er is geen enkele politieke bemoeienis geweest met het besluit om Geert Wilders te vervolgen. Zijn minder-Marokkanen-uitspraken zelf waren de enige reden. Toch wil het hof afwachten of er niet meer documenten opduiken en stelt de zaak uit tot begin februari.
-
Mannen nat en onderkoeld uit trein gehaald
De hulpdiensten hebben vanochtend drie kletsnatte en onderkoelde mannen uit een trein in Venlo gehaald. Volgens de brandweer was een van hen in Eindhoven te water geraakt en er door twee andere mensen uitgehaald. Het drietal stapte vervolgens op de trein naar Venlo. Daar zijn ze in het ziekenhuis aangehouden door de politie. -
Branche kritisch over eendaagse cursus theorie-examen
Steeds meer jongeren volgen een spoedcursus om hun theorie-examen te halen, maar de branchevereniging en rijscholen zijn kritisch. ‘Ze weten niet meer wat ze hebben geleerd.’ -
Brand in trein Limburg, passagiers in veiligheid gebracht
In Limburg heeft korte tijd brand gewoed in een passagierstrein tussen Heerlen en Valkenburg. Volgens de brandweer Zuid-Limburg zijn alle reizigers in veiligheid gebracht en is de brand geblust.