Vechtpartij tussen hooligans Feyenoord en AZ gefilmd

VideoHooligans van Feyenoord en AZ zijn flink met elkaar op de vuist gegaan. Dat blijkt uit beelden van een georganiseerde knokpartij die gisteravond op de facebookpagina Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene zijn gezet.

Volledig scherm
Vechtende hooligans van Feyenoord en AZ. © screenshot

Exact 42 man – 21 AZ-hooligans in witte shirts en 21 Feyenoorders in zwarte kledij - doken afgelopen vrijdag bovenop elkaar. Op de beelden is te zien hoe ze slaan, schoppen, neervallen en weer doorgaan. Ze worden door toeschouwers opgejut en toegeschreeuwd, in het Nederlands en Pools.

Het is niet duidelijk waar de vechtpartij zich afspeelde en of er gewonden zijn gevallen. Daar wil de beheerder van de facebookpagina niets over zeggen, maar hij weet naar eigen zeggen ook niet altijd waar iets is opgenomen. Op de facebookpagina verschijnen vaker beelden van vechtpartijen tussen supporters.

Kansloos

Quote

Dit is kansloos

Er wordt voornamelijk afkeurend gereageerd op de video. ,,Droeftoeters, op een zandvlakte. Voetbal is strijd, passie en emotie, wat ga je dan op een zandvlakte doen? Bij een wedstrijd hoort vijandigheid, fanatisme en clubliefde. Dit is kansloos.” Of: ,,Blijft jammer dat dit aan het voetbal gekoppeld wordt. Zijn gewoon simpele die niet goed genoeg zijn om een echte vechtsport te doen.”

Toch worden de mannen ook aangemoedigd. ,,Netjes hoor, beetje beuken, beetje schoppen. Daarna een boks en een paar biertjes. Geen politie, zo hoort het.”

De Rotterdamse politie 'slaat er niet op aan', maar wilde gisteravond verder niet reageren.

Tientallen freefights

Het programma Nieuwsuur meldde eerder dat hooligans van onder meer Roda JC, Fortuna Sittard, MVV, Feyenoord en het Belgische Standard Luik elkaar geregeld ontmoeten voor dit soort knokpartijen. In het geheim zouden zo de laatste jaren tientallen van deze freefights hebben plaatsgevonden.

Daarbij kiezen de vechtersbazen er nadrukkelijk voor weg te blijven van de camera's in en rond voetbalstadions. Onder het motto 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiest de harde kern voor plekken in de natuur.