Youssef Ben Hamou, omdat hij nog verdachte is wordt zijn foto hier vaag afgebeeld
Volledig scherm
Youssef Ben Hamou, omdat hij nog verdachte is wordt zijn foto hier vaag afgebeeld © Politie

'Vechtsporter Youssef Ben Hamou (25) gezocht voor doodschieten Ray bij ripdeal’

Vechtsporter Youssef Ben Hamou (25) wordt gezocht voor een volledig uit de hand gelopen drugsdeal waarbij Ray Tensaini eind december werd doodgeschoten in Almere. De politie verspreidde vanavond naam en foto van de vuurwapengevaarlijke Amsterdammer. Medeverdachte Younes el M. (20) werd twee weken geleden al opgepakt voor de schietpartij.

Ray Tensaini en zijn halfbroer, eigenaar van een Surinaamse toko en groothandel in Almere, wilden volgens bronnen cocaïne verkopen aan de Amsterdammers van Marokkaanse origine. In een woning aan het Stadhuisplein in Almere werd Tensaini, net als Ben Hamou een bekende uit de vechtsportwereld, doodgeschoten. Zijn halfbroer raakte gewond. Hij werd aangehouden met een relatief kleine hoeveelheid cocaïne maar snel daarna weer vrijgelaten.

De politie is nog altijd naarstig op zoek naar Ben Hamou en verspreidde vanavond zijn volledige naam en foto in het programma Opsporing Verzocht. Mensen die de 25-jarige Amsterdammer denken te zien wordt verzocht niet in te grijpen maar meteen het alarmnummer te bellen. Ben Hamou is vuurwapengevaarlijk en heeft een verleden als geoefende vechtsporter, zo laat de politie weten.

Roofmoord

In november 2018 werd Ben Hamou al vervolgd voor het voorbereiden van een roofmoord op een bekende Almeerse drugshandelaar. Onder zijn auto was een peilbaken geplakt. In afgeluisterde gesprekken sprak de Amsterdammer over ‘liquidaties doen’, ‘kieren’ en ‘ratelen’ (schieten met een automatisch wapen). Het doelwit moest door het achterhoofd worden geschoten, zei hij tegen een medeverdachte. ‘Want als je voor doet ga je niet meer kunnen slapen. Dan zie je die gezicht voor je.’

De rechtbank oordeelde niettemin dat niet ‘buiten redelijke twijfel’ vaststond dat de op de A2 aangehouden verdachten onderweg waren voor diefstal en liquidatie. Justitie had daarvoor acht jaar cel geëist. Wel kreeg Ben Hamou drie jaar cel voor het geweer en twee magazijnen met munitie op de zolderbox van zijn Amsterdamse woning en een poging tot het doen van een woningoverval in 2016. In de gevangenis gedroeg hij zich volgens een ingewijde gewelddadig.

De woning waar Tensaini werd doodgeschoten is voor een halfjaar gesloten omdat er spullen lagen die voor het bereiden van drugs worden gebruikt. De bewoner zit vast. 

Juriaan de Vries, de advocaat die Ben Hamou in 2018 bijstond, wilde niet reageren op het item in Opsporing Verzocht.