Deelnemers aan de Women's March in Amsterdam vorig jaar, een dag na Internationale Vrouwendag.
Volledig scherm
PREMIUM
Deelnemers aan de Women's March in Amsterdam vorig jaar, een dag na Internationale Vrouwendag. © ANP

Veel gedeelde video legt schoonheidsidealen voor vrouwen pijnlijk bloot

‘Wees een dame, zeiden ze. Ben geen bitch, ben niet zo bazig. Ben niet assertief. Niet zo emotioneel. Neem zijn achternaam.’ De video waarin de Amerikaanse politicus en acteur Cynthia Nixon een tekst uitspreekt vol maatschappelijke verwachtingen en oordelen over vrouwen, raakt velen. Het filmpje Be a lady, they said is miljoenen keren bekeken. 

De video, gemaakt door Girls Girls Girls Magazine, kaart de ingewikkelde schoonheidsidealen aan waar meisjes en vrouwen mee te maken krijgen. Grimmige beelden uit de popcultuur en de mode-industrie flitsen voorbij terwijl Nixon teksten uitspreekt als ‘Ga op dieet. Let op wat je eet. God, je lijkt wel een skelet, waarom eet je niet gewoon?’ Liza Mügge, universitair hoofddocent politicologie aan de UvA herkent de stereotypen, seksualisering en verwachtingen die de maatschappij vrouwen oplegt. Ze noemt het koorddansen: ,,In de maatschappij krijgen vrouwen te maken met veel dubbele standaarden en koorddansen daarop. Ze kunnen het eigenlijk nooit goed doen.’’ 

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.