Veel 'klimaatspijbelaars' op de been

LIVE TWITTERNaar schatting tweeduizend scholieren lopen in Amsterdam mee in een klimaatmars. Ze verzamelden zich op de Dam en gaan van daaruit in optocht naar het Museumplein.

Volledig scherm
© ANP

De demonstranten dragen spandoeken en bordjes bij zich met daarop teksten als ‘Rutte stop met kutte’ en ‘There’s no Planet B’.

Youth for Climate heeft deze nieuwe mars van klimaatspijbelaars op touw gezet, omdat de organisatie ontevreden was over het gesprek met premier Rutte en minister Wiebes, dat volgde op de grote scholierenmanifestatie op 7 februari in Den Haag.

Op basis van het gesprek concludeerden de scholieren dat ze er geen vertrouwen in hebben dat Nederland de klimaatdoelstellingen gaat halen. ,,Politici zeggen veel aan het klimaat te doen, maar meerdere onderzoeken tonen het tegendeel aan’’, aldus een woordvoerder van de jongeren.

Opkomst lager dan gedacht

De jongeren hoopten op een opkomst van 7.000 mensen. ,,We denken dat het, net als vorige keer, echt leeft’’, zei initiatiefnemer Stijn Warmenhoven voorafgaand. De opkomst is tot nu toe echter lager dan gedacht, naar schatting 1500 jongeren lopen mee. Het weer gooit volgens de organisatie roet in het eten. 

Bij de eerste ‘schoolstaking’, op 7 februari in Den Haag, werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen. De jongeren van Youth for Climate gingen vooraf uit van zo'n 5000 medestanders, maar het werden er uiteindelijk zo'n 15.000: er trok een lang lint van klimaatspijbelaars door het Haagse centrum. 

Afgelopen zondag was er een grote landelijke Klimaatmars in de hoofdstad, waar volgens de organisatie zo’n 40.000 mensen op af kwamen. De volgende staking is op 24 mei.

Eefje Oomen doet verslag van de dag via Twitter. 

  1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.