Volledig scherm
Rook- en koolmonoxidemelder © Dreamstime

Veel koolmonoxidemelders
signaleren giftig gas niet

Consumenten die afgelopen jaren een koolmonoxidemelder in huis haalden, hebben mogelijk een exemplaar dat niet werkt. Maar liefst tien fabrikanten moeten de verkoop staken en hun reeds verkochte modellen terughalen omdat de sensors falen.

Quote

Bedrijven hebben de controle onvoldoen­de op orde, waardoor er niet werkende apparaten op de markt komen

Rudy Nieuwenhuis, NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht nagenoeg alle zogenoemde CO-melders die in 2016 in Nederland in bouwmarkten en via internet te koop waren. Het gaat om 29 modellen. Acht zijn zo slecht dat het alarm niet af gaat als er sprake is van koolmonoxide in huis. Vier daarvan geven ook nog eens geen waarschuwing wanneer de sensor defect is die het giftige goedje moet meten. Twee andere apparaten hebben alleen dit laatste euvel.

Consumenten die de melders aanschaffen, hebben vaak geen idee dat het apparaat het het niet doet. Ze kunnen namelijk niet zelf testen of de apparaten afgaan als er te hoge concentraties koolmonoxide zijn.

Ze moeten blind vertrouwen op merken, maar een derde van de onderzochte fabrikanten verkoopt ondeugdelijke spullen, blijkt nu. Volgens de NVWA voldoen de afgekeurde melders in theorie wel aan de gestelde normen, maar gaat het mis in de massaproductie. ,,We zien dat er wordt gewerkt met slechte materialen of bedrijven hebben de controle van het productieproces onvoldoende op orde, waardoor er niet werkende apparaten op de markt komen’’, zegt adviseur productveiligheid Rudy Nieuwenhuis van de NVWA.

Stomverbaasd

De inspecteur wil niet zover gaan dat de bedrijven met opzet sjoemelen. ,,We zien dat ze hun best doen. Sommige gerenommeerde bedrijven waren stomverbaasd dat hun producten het niet deden. Voordat ze in productie gingen, waren ze uitgebreid getest en toen was er niets aan de hand.’’

Tien apparaatjes mogen van de NVWA helemaal niet meer worden verkocht en de fabrikant moet ze ook nog eens terughalen bij de consument. Zes andere modellen moeten per direct uit de handel, maar kopers kunnen ze nog wel gebruiken. Hier deugde het etiket bijvoorbeeld niet of was de beschrijving niet helemaal in orde. Om hoeveel stuks het in totaal gaat, is niet bekend.

Uitgebreide test

Twee jaar geleden waren er al signalen dat koolmonoxidemelders niet doen wat de fabrikant belooft. Uit een Europees onderzoek kwam toen naar voren dat vier melders die ook in Nederland werden verkocht niet deugden. De NVWA besloot toen nagenoeg alle Nederlandse melders uitgebreid te testen.

Elk jaar sterven tien tot vijftien mensen als gevolg van koolmonoxidevergifting. De stof is kleurloos, reukloos en niet met het blote oog te zien. Vooral geisers en cv-ketels kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed zijn aangesloten.

Koolmonoxide is kleurloos, reukloos en met het blote oog niet te zien. Niet voor niets wordt koolmonoxide aangeduid als onzichtbare sluipmoordenaar. Afgelopen maart nog overleed een echtpaar in Alphen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in hun flatwoning.