Veel kritiek op LED-verkeerslicht voor 'Smombies'
Een 'verkeerslichtstreep' op de stoep, speciaal voor smombies: smartphonegebruikers die op hun telefoon turen en het stoplicht niet zien. Bodegraven krijgt de primeur, maar de kritiek is niet van de lucht. ,,Verkeerde boodschap."
Op deze manier beloon je wel de smartphonegebruiker, die ook zelf moet blijven opletten
Verkeersdeskundige Max van Kelegom is duidelijk in zijn oordeel. Totale onzin, zegt de man die bij de ANWB actief was als belangenbehartiger op het gebied van verkeer en vervoer. ,,In ons land zijn 750.000 mensen kleurenblind. Bovendien heb ik niet de indruk dat smartphonegebruikers beseffen wat er op de grond gebeurt. Zo'n lijn herkennen ze niet."
We hebben het over de +Lichtlijn, verzonken in de stoep bij het zebrapad. Groen als je mag oversteken, rood als dat niet mag. De rood-groene-streep van ledverlichting is bedacht door HIG Traffic Systems in Bodegraven. Die plaats heeft dinsdag dan ook de primeur: eerst de stoep, later mogelijk fietspaden. ,,Het toepassen van ledverlichting in het verkeer is iets dat al langer bestaat", zegt Mark Hofman van HIG.
,,We weten dat het aantal fietsers in Nederland heel snel groeit, maar dat ook het gebruik van een smartphone in het verkeer toeneemt. Je ziet dat fietsers en voetgangers die verdiept zijn in hun telefoon zo de weg oversteken." De streep op de stoep moet ervoor zorgen dat mensen die omlaag naar hun scherm turen, toch veilig kunnen oversteken.
Bureau-oplossing
Kelegom denkt echter dat de lijn juist de indruk wekt dat voetgangers 'm moeten volgen. ,,In vliegtuigen brengt een geleidelijn je naar de nooduitgang. Zo kan dit ook opgevat worden. Ik zie hier dan ook geen heil in. In ons vakgebied worden nogal eens oplossingen bedacht die van achter een bureau fantastisch lijken."
José de Jong, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, zegt dat haar organisatie alles toejuicht wat de verkeersveiligheid ten goede komt. ,,Maar op deze manier beloon je wel de smartphonegebruiker, die ook zelf moet blijven opletten."
Alles wat bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers is prima
Ruud Hornman, als verkeersdeskundige verbonden aan NHTV in Breda: ,,Alles wat bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers is prima. Mijn second thought: wat gebeurt er als 20 procent van de kruispunten van deze techniek is voorzien en de rest niet? Hoe gevaarlijk wordt het dan op andere plekken? Gaan mensen er dan op rekenen dat ze zo'n oplichtende streep zien en worden ze daardoor nog minder oplettend?"
Hij denkt ook aan de kleurenblinde medemens. ,,Misschien is het een idee als de rode streep als een doorgetrokken streep oplicht en de groene als onderbroken streepjes? Dat verschil kunnen kleurenblinden onderscheiden."
Knipperen
De lichtlijn is een proef, maar Karel Brookhuis, verkeerspsycholoog van de Rijksuniversiteit Groningen, denkt niet dat het veel zoden aan de dijk zet. ,,Ik denk dat het rode licht al moet knipperen, om de aandacht te trekken. Dat zal proefondervindelijk moeten blijken."
Kwalijker vindt Brookhuis de boodschap die wordt afgegeven. ,,De gemeente geeft hiermee het signaal dat ze het accepteert dat fietsers en voetgangers op hun smartphone kijken. Daar heb ik moeite mee. Onze minister gaf onlangs nog aan dat ze dat onacceptabel vindt en er paal en perk aan wil stellen. Dit signaal staat daar lijnrecht tegenover."
,,Eigenlijk is dit een voorziening die je niet moet willen hebben in Nederland", bekent Mark Hofman. ,,Dat zou ook niet nodig zijn als iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Maar smartphonegebruik is een maatschappelijk probleem dat voorlopig niet opgelost wordt. Wij anticiperen op de realiteit."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUMExperts
Forse kritiek op ‘borstenfoto’ van de Linda, maar hoe doe je zoiets dan wél goed?
De coverfoto van het blad Linda van deze week is bedoeld om de blote borst te vieren, maar zorgde voor ophef omdat de borsten ‘niet inclusief’ zouden zijn. Oftewel: alleen maar slanke vrouwen met borsten van gemiddeld formaat. Hoe doe je zoiets nou wél goed? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Raad van State draait besluit staatssecretaris Asielzaken terug
Het besluit van de voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, om vier kinderen en hun familie geen verblijfsvergunning te geven, is door de Raad van State vernietigd. De beslissing heeft te grote gevolgen voor de betreffende kinderen. De staatssecretaris moet de aanvragen opnieuw bekijken. -
PREMIUM
Het stikstofplan van experts: vlees niet dubbel zo duur, maar begin met 10 procent
Een groep van vooraanstaande experts, boeren en bestuurders presenteert vandaag een eigen stikstofplan. De experts willen dat boeren meer geld krijgen voor duurzame producten.
-
Al vóór de Sywert-deal werd het ministerie gewaarschuwd voor ‘extra opslag’ op prijs
In aanloop naar de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden multimiljonair maakte werd het ministerie al gewaarschuwd voor een te hoge prijs. ‘Een opslag op de prijs bovenop de bekende opslag'. -
PREMIUMmet video
Maarten (12) dácht een stuk pijp uit de tuin te halen, maar vond meerdere lichaamsresten
Zonder handschoenen pakt Maarten (12) de botten die door konijnen Jacky en Brownie zijn blootgelegd. Even denkt hij dat het een stukje van een pijp is, maar als hij óók tanden ziet, laat hij het deel van de schedel uit zijn handen vallen. ,,Toen ik mijn vader ging halen, geloofde hij mij eerst niet.” -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.