Volledig scherm
LED-strip in trottoir bij oversteekplaats Bodegraven - Foto: Edwin Bruining © RV

Veel kritiek op LED-verkeerslicht voor 'Smombies'

Een 'verkeerslichtstreep' op de stoep, speciaal voor smombies: smartphonegebruikers die op hun telefoon turen en het stoplicht niet zien. Bodegraven krijgt de primeur, maar de kritiek is niet van de lucht. ,,Verkeerde boodschap."

Quote

Op deze manier beloon je wel de smartphone­ge­brui­ker, die ook zelf moet blijven opletten

José de Jong, woordvoerder VVN

Verkeersdeskundige Max van Kelegom is duidelijk in zijn oordeel. Totale onzin, zegt de man die bij de ANWB actief was als belangenbehartiger op het gebied van verkeer en vervoer. ,,In ons land zijn 750.000 mensen kleurenblind. Bovendien heb ik niet de indruk dat smartphonegebruikers beseffen wat er op de grond gebeurt. Zo'n lijn herkennen ze niet."

We hebben het over de +Lichtlijn, verzonken in de stoep bij het zebrapad. Groen als je mag oversteken, rood als dat niet mag. De rood-groene-streep van ledverlichting is bedacht door HIG Traffic Systems in Bodegraven. Die plaats heeft dinsdag dan ook de primeur: eerst de stoep, later mogelijk fietspaden. ,,Het toepassen van ledverlichting in het verkeer is iets dat al langer bestaat", zegt Mark Hofman van HIG.

,,We weten dat het aantal fietsers in Nederland heel snel groeit, maar dat ook het gebruik van een smartphone in het verkeer toeneemt. Je ziet dat fietsers en voetgangers die verdiept zijn in hun telefoon zo de weg oversteken." De streep op de stoep moet ervoor zorgen dat mensen die omlaag naar hun scherm turen, toch veilig kunnen oversteken.

Bureau-oplossing

Kelegom denkt echter dat de lijn juist de indruk wekt dat voetgangers 'm moeten volgen. ,,In vliegtuigen brengt een geleidelijn je naar de nooduitgang. Zo kan dit ook opgevat worden. Ik zie hier dan ook geen heil in. In ons vakgebied worden nogal eens oplossingen bedacht die van achter een bureau fantastisch lijken."

José de Jong, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, zegt dat haar organisatie alles toejuicht wat de verkeersveiligheid ten goede komt. ,,Maar op deze manier beloon je wel de smartphonegebruiker, die ook zelf moet blijven opletten."

Quote

Alles wat bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid van kwetsbare verkeers­deel­ne­mers is prima

Ruud Hornman, verkeersdeskundige NHTV

Ruud Hornman, als verkeersdeskundige verbonden aan NHTV in Breda: ,,Alles wat bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers is prima. Mijn second thought: wat gebeurt er als 20 procent van de kruispunten van deze techniek is voorzien en de rest niet? Hoe gevaarlijk wordt het dan op andere plekken? Gaan mensen er dan op rekenen dat ze zo'n oplichtende streep zien en worden ze daardoor nog minder oplettend?"

Hij denkt ook aan de kleurenblinde medemens. ,,Misschien is het een idee als de rode streep als een doorgetrokken streep oplicht en de groene als onderbroken streepjes? Dat verschil kunnen kleurenblinden onderscheiden."


Knipperen

De lichtlijn is een proef, maar Karel Brookhuis, verkeerspsycholoog van de Rijksuniversiteit Groningen, denkt niet dat het veel zoden aan de dijk zet. ,,Ik denk dat het rode licht al moet knipperen, om de aandacht te trekken. Dat zal proefondervindelijk moeten blijken."

Kwalijker vindt Brookhuis de boodschap die wordt afgegeven. ,,De gemeente geeft hiermee het signaal dat ze het accepteert dat fietsers en voetgangers op hun smartphone kijken. Daar heb ik moeite mee. Onze minister gaf onlangs nog aan dat ze dat onacceptabel vindt en er paal en perk aan wil stellen. Dit signaal staat daar lijnrecht tegenover."

,,Eigenlijk is dit een voorziening die je niet moet willen hebben in Nederland", bekent Mark Hofman. ,,Dat zou ook niet nodig zijn als iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Maar smartphonegebruik is een maatschappelijk probleem dat voorlopig niet opgelost wordt. Wij anticiperen op de realiteit."