Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Veel meer AED's en hulpverleners: Kansen bij hartstilstand flink toegenomen

Het aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en burgerhulpverleners in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Hartstichting over alle gemeenten. Daarmee is de kans dat iemand een hartstilstand overleeft een stuk groter geworden. 

Maarten van Ast

Quote

Met genoeg burgerhulp­ver­le­ners en AED’s kunnen we ervoor zorgen dat binnen zes minuten hulp wordt geboden – en zo levens worden gered

Floris Italianer, Directeur Hartstichting

Er zijn nu bijna 18.000 aangemelde AED’s in Nederland, een stijging van ongeveer 45 procent ten opzichte van een jaar geleden. Van die reanimatieapparaten is ongeveer zeventig procent 24 uur per dag beschikbaar.

Ook het aantal zogeheten burgerhulpverleners is met meer dan een derde gestegen tot 225.000. De vrijwilligers worden via een systeem opgeroepen zodra iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, om direct reanimatie te starten of een AED naar het slachtoffer te brengen. Omdat zij gemiddeld 2,5 minuut eerder bij het slachtoffer zijn dan de hulpdiensten, kunnen ze in de cruciale eerste minuten vast hulp bieden tot de professionele hulpdiensten arriveren.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is dan ook blij met de toename: ,,Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met genoeg burgerhulpverleners en AED’s verspreid over ons land kunnen we ervoor zorgen dat binnen zes minuten hulp wordt geboden – en zo levens worden gered.’’ Hij prijst mensen die hun buurt ‘hartveiliger’ maken door een reanimatiecursus te volgen of met de buurt een AED aan te schaffen.

Verschillen

Ondanks de stijging bestaan er nog grote verschillen tussen de provincies. Waar vooral Noord-Brabant, Gelderland en Limburg er het beste voor staan, laat vooral het aantal AED’s in Zeeland, Groningen en Flevoland nog te wensen over.

Ook de vier grote steden lopen nog achter, maar zijn volgens de Hartstichting bezig met een inhaalslag. Rotterdam en Den Haag zijn al actief burgerhulpverleners aan het werven en AED’s aan het plaatsen, en ook Amsterdam is - weliswaar als een van de laatste gemeenten - ook aangesloten op het systeem. Italianer: ,,Er waren wel AED’s en burgerhulpverleners, maar die konden niet opgeroepen worden omdat het systeem niet gebruikt werd. Gelukkig ziet iedereen nu wel in dat dat ontzettend belangrijk is.’’ Naar verwachting volgt ook in de hoofdstad een flinke stijging van hulpverleners en apparatuur.

Bekijk hieronder op de kaart hoeveel burgerhulpverleners en AED's er in jouw buurt zijn. 

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.