Volledig scherm
© anp

Veel meer overlast verwarde mensen door snijden in zorg

De overlast van verwarde en overspannen Nederlanders neemt flink toe. In 2 jaar tijd moest de politie 52.000 keer 'de vrede bewaren', 30 procent vaker dan in 2011.

De oplopende spanningen worden volgens de politie vooral veroorzaakt door bezuinigingen in de zorg en doordat mensen met psychische klachten vaker thuis worden behandeld. 'De zorg in de wijk is er alleen nog niet altijd,' zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

In 2011 waren er nog ruim 40.000 meldingen van overlast. Het afgelopen jaar werden agenten 52.000 keer op meldingen van verwarde bewoners afgestuurd. Het kan dan gaan om overlast en opstootjes, maar ook om grote incidenten zoals afgelopen maandag toen een verwarde man zijn 9 weken oude zoontje gijzelde.

Volgens Aalbersberg komen zijn agenten in de praktijk geregeld bij dezelfde verwarde personen uit en zijn ze er uren mee bezig. 'Maar een agent erop afsturen is vaak niet de oplossing. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners.'

Dat de zorg nogal eens misgaat, signaleert ook het Landelijk Platform GGZ dat de belangen van cliënten vertegenwoordigt. Gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders moeten afspraken maken hoe ze mensen buiten de instelling opvangen. Is er op tijd een woning, komt de psychiater op tijd langs, wanneer neemt de wijkverpleging een kijkje en hoe is een zinvolle dagbesteding ingevuld? 'Maar we merken dat lokaal soms nog geen afspraken zijn gemaakt. Of dat de hulpverlening traag op gang komt. En dat is precies wat je niet wilt. Het moet goed zijn geregeld wanneer zorgklanten in een buurt komen te wonen, anders kunnen mensen snel terugvallen,' zegt woordvoerster Mirjam Drost van het Landelijk Platform GGZ.

Branchorganisatie GGZ Nederland noemt de nieuwe overlastcijfers 'verontrustend'. 'Dit is absoluut reden tot zorg,' zegt voorzitter Jacobine Geel. 'Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken. Deze cijfers zijn absoluut reden te kijken of we niet te snel gaan.'