Volledig scherm
©

'Veel mensen begrijpen houdbaarheidsdatum verkeerd'

Is dat kipfilet nou 'ten minste houdbaar tot' of kan ik het 'gebruiken tot'? Veel Consumenten hebben moeite met het juist interpreteren van houdbaarheidsdata op verpakkingen van etenswaren. En dat is zonde, want met wat meer duidelijkheid kan er een hoop voedselverspilling worden voorkomen, vindt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Het voorkomen van de verspilling begint volgens het CBL al met een betere en simpelere uitleg over de houdbaarheid van producten, ook ná de opening van een verpakking.

Voor de gemiddelde consument zou onder meer het verschil tussen t.h.t. (tenminste houdbaar tot) en t.g.t. (te gebruiken tot) onvoldoende duidelijk zijn. Ook gooien veel consumenten, vaak onterecht, voedsel direct na verloop van de t.h.t.-datum weg. En dat is zonde. ,,Als een product over de houdbaarheidsdatum gaat, betekent dat niet automatisch dat het direct bedorven is", aldus het CBL.

14 kilo per persoon

Door op de juiste wijze met houdbaarheidsdata om te gaan, kan volgens het CBL tot wel 14 kilo verspilling per persoon per jaar worden voorkomen. Vooral droge kruidenierswaren als rijst en pasta zouden vaak langer houdbaar zijn dan de aangegeven data. Het bureau raadt consumenten met klem aan de zintuigen te gebruiken. ,,Kijk, ruik even, proef", aldus een zegsvrouw.

Betrokken instanties, waaronder supermarkten en de politiek, gaan consumenten beter informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata en hoe hiermee om te gaan. Daarvoor ondertekenen zij donderdag tijdens de Nationale Voedseltop een overeenkomst. De deal is een van de maatregelen die wordt genomen om de verspilling terug te dringen.

Quote

Gebruik je zintuigen. Kijk, ruik, proef.

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Het CBL gaat nog een stapje verder. Het roept de aangesloten supermarkten op t.h.t.-data niet korter vast te stellen dan nodig is voor optimaal behoud van kwaliteit. Ook zou, daar waar de Europese regelgeving dit toestaat, geen houdbaarheidsdatum op een verpakking moeten worden gezet, tenzij hiervoor een plausibele reden is.

Het CBL benadrukt dat de voorgestelde maatregelen niet ten koste gaan van de voedselveiligheid en het juist informeren van consumenten.