Volledig scherm
Een lijnbus vloog uit de bocht op de A2 bij Abcoude. © Petershotnews.nl

Veel ongevallen door gladheid, KNMI schaalt af naar code geel

UpdateDoor de gladheid zijn vanochtend op meerdere wegen verspreid over het land ongevallen geweest. Vanwege de spiegelgladde wegen gaf het KNMI code oranje af voor Noord-Holland, de noordelijke en oostelijke provincies. 

De VerkeersInformatieDienst (VID) liet vanochtend vroeg al weten dat de N381 bij Drachten en de A7 tussen Purmerend en Hoorn dicht ging wegens meerdere aanrijdingen. ,,Op de N381 zijn meerdere wagens van de weg gegleden, waaronder een strooiwagen'', aldus een woordvoerder van de VID. 

Ook op het knooppunt Beekbergen (A1/A50) vonden ongevallen plaats. Daar werd de maximumsnelheid verlaagd. Op de A10 ten zuiden van Amsterdam was er eveneens een aanrijding door de gladheid. Op de A2 bij Abcoude vloog vanochtend een lijnbus uit de bocht.

Lees door onder de foto.

Code oranje

Het KNMI gaf vanochtend code oranje af vanwege de gladheid. De waarschuwing gold tot 12 uur voor Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In de andere provincies gold code geel, daar kan het plaatselijk glad zijn.

De temperatuur lag aan de grond onder het vriespunt, daardoor bevroor het wegdek en werden natte weggedeelten spiegelglad. Na 12 uur schaalde het KNMI af naar code geel voor het noorden, midden en oosten van Nederland.

Rijkswaterstaat strooide in een aantal provincies flink wat zout op de wegen. Ook de wegbeheerder riep op tot voorzichtigheid op de weg. Op meerdere plaatsen in het land werden vanwege de gladheid zogenoemde 'snelheidsdekens' ingesteld met een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

Lees door onder de tweet. 

Gisterochtend leidden bevroren weggedeelten ook tot veel ongelukken. Volgens Weerplaza wordt het vandaag 4 tot 6 graden. In de middag raakt het bewolkt en in de avond gaat het van het westen uit regenen. In het oosten valt eerst mogelijk natte sneeuw. Maandag, dinsdag en woensdag blijven dan weer droog. 

Volledig scherm
Op meerdere plekken in het land wordt vanochtend door Rijkswaterstaat gestrooid. © ANP
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Hulpdiensten bij een botsing door ijzel en gladheid op de weg. © ANP