Mariët Heek (33) woonde eerst in Almere, nu alweer 3,5 jaar in Nijkerk. Dat haar gemeente - en de kern Nijkerk - méér mensen trekt, met name uit de Randstad, snapt ze wel. ,,Het is geen dorp, maar ook geen grote stad.”
Volledig scherm
PREMIUM
Mariët Heek (33) woonde eerst in Almere, nu alweer 3,5 jaar in Nijkerk. Dat haar gemeente - en de kern Nijkerk - méér mensen trekt, met name uit de Randstad, snapt ze wel. ,,Het is geen dorp, maar ook geen grote stad.” © Ricardo Smit

Veel Randstedelingen trekken naar Nijkerk: ‘Ja hoor, je kunt hier op zondag prima je auto wassen’

Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Nee. Nijkerk, daar moet je zijn. De Gelderse gemeente blijkt hét toevluchtsoord voor mensen uit de Randstad, concludeerde het Centraal Bureau voor Statistiek deze week. Waarom? ,,Als je hier je portemonnee vergeet, kun je een dag later komen betalen. Probeer dat maar eens in Amsterdam.”

14 reacties

 • J.J. Schoen

  2 maanden geleden
  Wij zijn in 2012 naar Nijkerk verhuisd vanuit Utrecht. Na aanvankelijk blij te zijn geweest met de rust en gemoedelijkheid, zijn we zes jaar later (2018) toch weer terug verhuisd richting de randstad. Zoals het artikel schetst is het een ‘ons kent ons’ gemeente. Je treft veel mensen die al generaties lang in Nijkerk wonen en die er dus al een flink netwerk aan vrienden, familie hebben. En geen behoefte om te investeren in nieuw contact. Een oppervlakkig ‘goedemorgen’ is wat het is en blijft.
 • M. Ronald Markant

  2 maanden geleden
  Leuk, als die ‘wij zijn zo aardig’ reacties. In werkelijkheid is het niet zo koek-en-ei in Nijkerk. En met als die stedelingen zijn die aardige ‘goedemorgen’ mensen binnen de kortste keren hun aardigheid kwijt. Je ziet in alle dorpen waar stedelingen naartoe verhuizen de mentaliteit al heel snel veranderen in de ‘ikke-ikke-ikke’ mentaliteit. Ze komen voor zichzelf, en niet om mee te doen.
 • van Velthuizen

  2 maanden geleden
  Nou, ik vraag me af of we hiermee vooruit gaan. Ik zit niet te wachten op mensen uit de grote stad. Dat zijn ander soort mensen met andere gewoontes. Hier is het "ons kent ons" en dat wil ik graag zo houden.
 • T Seckel

  2 maanden geleden
  Nu even leuk maar als de pretbanen afgeschaft worden omdat bedrijven weer moeten bezuinigen, de markt weer overslaat naar een werkgeversmarkt en men het inefficiënte thuiswerken aan banden legt is het niet meer zo handig dat je ver van je werk woont. Als je al niet tot de vele pretbaners hoort die dan wat anders moeten zoeken. Dan krijgen we weer een herhaling van de geschiedenis. Maar ja, dat vak is op school ook niet meer wat het geweest is.
 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  @ Harry Jacobse,je kent de Randstad niet. Dorpjes als Hoogmade,Rijnsaterwoude, Lopik en Haastrecht zijn stiller dan Nijkerk. Het verenigingsleven bloeit en iedereen kent en groet elkaar. Tractoren rijden door de dorpen. Boerderijen zie je legio.