Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veel rookoverlast door grote brand oude belastingkantoor Leeuwarden

UpdateEr woedt vanochtend een grote brand in het oude kantoor van de Belastingdienst in Leeuwarden. De rook leidt tot veel problemen in het centrum van de Friese stad. Een aantal omliggende kantoorpanden en huizen is ontruimd. Ziekenhuis MCL stelde geplande operaties enige tijd uit.

In het pand aan de Tesselschadestraat 4, een flat aan de rand van het stadscentrum, wonen volgens de NOS tien mensen anti-kraak. Ook een aantal culturele gezelschappen heeft een plek in het gebouw. 

Bouwvakkers die aan de slag moesten in een naastgelegen pand ontdekten de brand vanochtend. Er waren toen nog vier bewoners in de flat aanwezig. Alle bewoners en gebruikers zijn in veiligheid gebracht. Ook bewoners van enkele nabijgelegen huizen moesten hun woning verlaten. 

Volgens een gemeentewoordvoerder probeert de brandweer vanaf de buitenkant het pand af te koelen. ,,Ze moeten eerst een doorgang zien te creëren, dan gaan ze proberen sloopwerkzaamheden uit te voeren om bij het vuur te kunnen.'' Het vuur zou onder meer in plafonddelen zitten.

Lees door onder de tweet.

Branka on Twitter

Zeer grote brand in Leeuwarden! https://t.co/Cj2dhd0g7Q

Alert

De rook veroorzaakt aanvankelijk veel overlast. In een NL Alert werden mensen in de omgeving rond 09.00 uur gewaarschuwd ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te doen vanwege de rook.

Onder de ontruimde kantoorpanden zijn onder meer het Veiligheidshuis en een advocatenkantoor. Waar deze geëvacueerden zijn, weet de woordvoerder niet. Ook is het brugwachtershuisje dicht vanwege de rook, waardoor geen vaarverkeer mogelijk is. Verder zijn zeven wegen afgesloten.

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé meldt dat leerlingen vanwege de brand voorlopig binnenblijven. Leerlingen die vrij zijn, mogen gaan.

Operaties uitgesteld

Het Leeuwardense ziekenhuis MCL stelde geplande operaties enige tijd uit vanwege de rook die in het ziekenhuis terechtkwam. Operaties die al gaande waren, werden afgerond. 

In het gebouw hing 'her en der' een rooklucht, en in verband met de patiëntveiligheid werden nieuwe operaties even uitgesteld. Nadat geen gevaarlijke stoffen waren gemeten, werden de operaties weer opgepakt.

Leeuwarden on Twitter

Forse brand in voormalig pand Belastingdienst Leeuwarden: Er woedt een brand in het oude kantoor van de Belastingdienst aan de Tesselschadestraat 4 in Leeuwarden. De brandweer heeft opgeschaald naar 'grote brand' en is met veel voertuigen ter plaatse om... https://t.co/eqsi1ufFaS