Volledig scherm
© Thinkstock

Veel steun voor strenger straffen

De meeste Nederlanders steunen het kabinetsbeleid om notoire criminelen zwaarder te laten straffen. Ook vindt een ruime meerderheid dat geweldplegers harder moeten worden aangepakt als het slachtoffer ambtenaar is.

Dat blijkt volgens het AD uit een onderzoek dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Volgens Teeven (VVD) bewijzen de uitkomsten van de studie, uitgevoerd door de Radboud Universiteit Nijmegen, studiecentrum NSCR en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), dat het kabinet-Rutte draagvlak heeft om criminaliteit met hardere maatregelen te bestrijden.

Minimumstraffen
Het kabinet heeft wetsvoorstellen in de maak om rechters te dwingen criminelen die in herhaling vallen minimumstraffen op te leggen. Ook moeten geweldplegers volgens de regering zwaarder worden gestraft als het slachtoffer een ambtenaar, politieagent of ambulancebroeder is.

Werkstraffen
Uit de studie blijkt ook dat Nederlanders niet per definitie tegen het opleggen van werkstraffen zijn, zelfs bij zedendelicten zoals aanranding. Dat is opvallend omdat het kabinet juist een wetsvoorstel maakt om bij zedenmisdrijven alleen een wetsvoorstel maakt om bij zedenmisdrijven alleen een werkstraf te geven als daarbij ook een celstraf wordt opgelegd.