Veel vernielingen en slachtoffers in regio Rotterdam

UpdateDe jaarwisseling is vooral in de regio Rotterdam alles behalve vlekkeloos verlopen. Er vielen veel vuurwerkslachtoffers en er vond ook een groot aantal vernielingen plaats. Daarnaast werd de brandweer tijdens het blussen van een brand belaagd en moest de Mobiele Eenheid (ME) worden opgeroepen om de menigte tot rust te brengen, aldus een politiewoordvoerder.

Twee verdachten zijn aangehouden. Onder de vuurwerkslachtoffers in de regio was een 47-jarige Rotterdammer die vermoedelijk zijn hele hand kwijtraakte nadat hij illegaal vuurwerk had afgestoken. In Vlaardingen raakte een man een gedeelte van zijn hand kwijt toen een betonnen vuilniscontainer waar hij vuurwerk in gooide ontplofte. Ook in Zutphen raakte een 34-jarige man tijdens de jaarwisseling zijn hand kwijt door ontploffend vuurwerk. Het slachtoffer stak het vuurwerk zelf af.

Charge ME in Schiedam
In Gouda en Schiedam moest de ME in actie komen. Brandweer en politie werden daar tijdens bluswerkzaamheden bekogeld met onder meer zwaar vuurwerk, glas en stenen. In Schiedam voerde de ME zelfs een charge uit om de situatie tot bedaren te brengen. Een verdachte is aangehouden. In Gouda was een charge niet nodig, maar werden wel twee mensen opgepakt. Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda liet op Twitter weten het hinderen van hulpverleners 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar' te vinden.

Volledig scherm
Een feestvierder neemt een gratis oliebol bij de Erasmusbrug in Rotterdam. © anp

Normale jaarwisseling
Amsterdam, Utrecht en Den Haag kenden in tegenstelling tot Rotterdam weinig grote incidenten tijdens oud en nieuw. Wel waren in alle drie de steden kleine incidenten zoals brandjes en mensen die te veel hadden gedronken.

Ook buiten de Randstad verliep de jaarwisseling vrij normaal. De regio's Noord-Nederland, Midden-Nederland en Limburg hadden geen opvallende meldingen. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland omschreef oud en nieuw als 'feestelijk en goed'. In Limburg leek de jaarwisseling op een gemiddeld regulier weekend.

Kleine incidenten
In Twente zijn in totaal 30 mensen opgepakt. De meesten werden aangehouden voor mishandeling en vechtpartijtjes. In Enschede zijn twee mannen aangehouden voor mishandeling van politiemensen.
De jaarwisseling in Twente verliep vergelijkbaar met andere jaren, zo lieten de gezamenlijke hulpdiensten woensdag weten. Er waren vooral veel kleine incidenten, zoals containerbrandjes, vuurwerkletsel en verwondingen na vechtpartijen.

In het Brabantse dorp Veen, waar maandagnacht rond de honderd jongeren werden opgepakt nadat ze politie en brandweer hadden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk, verliep de viering van oud en nieuw rustig. De festiviteiten gingen tot in de kleine uurtjes door, zonder incidenten - op wat brandjes na. Politie en brandweer konden gewoon hun werk doen, aldus burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg.

Overlast
Hoewel oud en nieuw buiten de regio Rotterdam zonder al te veel grote incidenten verliep, telde de website vuurwerkoverlast.nl woensdag even na middernacht meer dan 75.000 meldingen. Volgens Arno Bonte, één van de initiatiefnemers van de website was dat iets meer dan vorig jaar rond hetzelfde tijdstip. Er kan tot 4 januari melding van overlast door vuurwerk worden gedaan. Bonte verwacht dat het totaal dit jaar iets hoger komt te liggen dan de 80.000 van vorig jaar.