Volledig scherm
Foto ter illustratie © Lex van Lieshout ANP XTRA

Veel vrouwen grijpen bij apotheek naast de pil: 'Net een derdewereldland'

Voor veel Nederlandse vrouwen zal het de komende weken niet makkelijk zijn om aan de anticonceptiepil te komen. Apothekers hebben te maken met een groot tekort. 

NRC schrijft dat een grote lading pillen uit het buitenland is afgekeurd en vernietigd. Het gaat om merkloze anticonceptiepillen met de werkzame stof Ethinylestradiol/Levonorgestrel. 

Dit is de pil die door Nederlandse vrouwen veruit het meest wordt gebruikt, en die door zorgverzekeraars ook wordt vergoed. Verschillende bedrijven kunnen de pil leveren, maar die bestellen ze vaak bij dezelfde fabriek.

Door het tekort is de vraag naar de Microgynon 30 van de Duitse fabrikant Bayer - waar deze merkloze pillen op zijn gebaseerd - zodanig toegenomen dat sommige apotheken ook die niet meer kunnen leveren. 

Bovendien wordt deze pil alleen voor vrouwen onder de 21 door de zorgverzekeraar vergoed. Vrouwen boven de 21 die bij de apotheek alleen de Microgynon 30 kunnen krijgen, betalen dus de prijs voor het pillentekort.

Volledig scherm

Frustraties

Op een Facebookpagina voor apothekersassistenten uiten veel medewerkers van apotheken in het land hun frustraties over de lege schappen. 'Het lijkt wel een derdewereldland', schrijft de een. 'Zorgverzekeraars en Den Haag doen er zoals gewoonlijk weer niks aan', stelt een ander.  

Lucas Castelijns, directeur bij pillengroothandel Mosadex, zegt in het NRC dat de eerste leverancier de merkloze pillen pas op 17 september weer kan leveren. Anderen kunnen pas in oktober weer over de brug komen. „Dat gaat het probleem niet meteen oplossen, want iedereen gaat dan díe pillen bestellen omdat de anderen nog niet leveren'', waarschuwt Castelijns.

Volgens de NOS gebeurde het in 2017 732 keer dat een geneesmiddel niet meer te koop was, dit tot grote onvrede van apothekers. 

Een van de redenen van deze regelmatige tekorten is dat de prijzen hier laag zijn in vergelijking met andere landen. Daardoor is Nederland voor producenten niet aantrekkelijk en ontstaan er sneller tekorten, stelt apothekersorganisatie KNMP.

Er zijn ook andere manieren om zwangerschappen te voorkomen, zo leren Tilburgse studenten tijdens hun introductieweek:

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.