Veertig invallen bij motorbende Caloh Wagoh, kopstukken gearresteerd

VIDEODe politie heeft vanmorgen veertig invallen gedaan bij clubpanden en woningen van leden van de omstreden motorbende Caloh Wagoh. Twee kopstukken van de club (48 en 70 jaar oud) zijn in Mijdrecht en Leiden gearresteerd. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Advocaat Nico Meijering bevestigt dat zijn cliënt, de Amsterdamse crimineel Greg R. (70), is aangehouden. ,,Inhoudelijk kan ik nog niets zeggen. We zijn onderweg naar hem en dan hoop ik meer te horen over de precieze verdenking’’, aldus Meijering. 

R. geldt als een van de ‘godfathers’ in het Nederlandse misdaadmilieu. Hij is vele jaren actief geweest in de internationale drugshandel, al dan niet in samenwerking met een paar van zijn zonen. Zoon Jesse R. werd eerder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in verband met het liquidatieproces Passage, het grootste liquidatieproces van Nederland ooit.

De invallen vonden vanmorgen in alle vroegte onder meer plaats in Den Hoorn, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort en Mijdrecht.  De twee kopstukken zijn ingesloten voor verhoor. Zij zitten in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Volgens de Haagse politiechef Paul van Musscher is Caloh Wagoh een motorclub met een crimineel en gewelddadig karakter. ,,Wij verdenken de leden van deze club ervan lid te zijn van een criminele organisatie, die stelselmatig misdrijven pleegt. Met de invallen van vannacht willen we bewijs verzamelen om dat daadwerkelijk aan te tonen.” Volgens Van Musscher is het niet uitgesloten dat er nog meer aanhoudingen volgen. ,,Het onderzoek is in volle gang. Uiteraard gaat het onderzoek na deze actiedag nog door.”

Onderwereldvete

Caloh Wagoh dook de afgelopen tijd op in meerdere onderzoeken van politie en justitie. Zo werd in oktober een 47-jarig Haags lid van de motorclub aangehouden op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts. Leden van de motorclub, die valt onder de outlaw motorcycle gang (OMG), worden ook in verband gebracht met ernstige geweldsmisdrijven, waaronder een liquidatie in de slepende onderwereldvete tussen groepen Amsterdamse en Utrechtse criminelen. Het gaat daarbij om de moord op Amsterdamse crimineel Jaïr Wessel. Hiervoor zitten Howard K.  uit Rotterdam en Tony de G. uit Schiedam vast. Beide zijn lid van de motorclub. In datzelfde onderzoek werd ook de nu gearresteerde Greg R. aangehouden, omdat hij op de achtergrond betrokken zou zijn. Na drie dagen werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij is inmiddels in die zaak geen verdachte meer. 

De voor de buitenwereld onbekende motorclub Caloh Wagoh kwam in een publicitaire storm terecht toen bleek dat één van de verdachten van de raketaanslag op de redactie van Panorama lid was. Het gaat om Richard Z., president van de chapter uit Woerden. Hoewel hij niet meer wordt verdacht de granaat te hebben afgevuurd, vermoedt het Openbaar Ministerie dat hij betrokken is bij de voorbereiding. 

Eén van de bestuurders zei eerder in het AD dat de motorclub niets te maken heeft met de liquidatie, de raketaanval op Panorama en vuile klussen voor de Mocro maffia. ,,Trek niet te snel conclusies: over Richard werd ook gezegd dat hij die raket afschoot op Panorama. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Of deze jongens echt iets gedaan hebben, moet ik nog bewezen verklaard zien worden. In dat geval zijn ze als individu verantwoordelijk. Wij weten als club niets van die liquidatie af. De motorclub kan daar onmogelijk verantwoordelijk voor zijn. We hebben 200 leden en 2 daarvan zijn nu verdachte in een strafzaak. Dat betekent nog altijd dat 99 procent daar niets mee te maken heeft. Als deze twee leden later worden vrijgelaten, worden ze weer met open armen ontvangen’’, aldus Worcc (30).

Caloh Wagoh ontstond twee jaar geleden uit een fusie tussen straatbende Crips en motorclub Trailer Trash, die zijn roots in de kamperswereld heeft liggen. Na een verschil van inzicht trok Trailer Trash zich terug. Inmiddels telt de club al tien Nederlandse chapters (vestigingen) en één in België, Engeland en Suriname. 

Heeft u tips of informatie? Mail dan verslaggever Yelle Tieleman via y.tieleman@ad.nl

De presidente Mundial van de Motorclub Caloh Wagoh.
Volledig scherm
De presidente Mundial van de Motorclub Caloh Wagoh. © AD
Bij de actie zijn zo’n 800 politiemensen betrokken.
Volledig scherm
Bij de actie zijn zo’n 800 politiemensen betrokken. © Politie