'Vegan streaker' stopt verkeer op A59 om konijnenleed

VideoVegan Streaker Peter Janssen heeft vanmiddag het verkeer tegengehouden op de A59. Samen met drie andere actievoerders zette hij ter hoogte van Haarsteeg het verkeer stil. Een activiste werd na afloop opgepakt.

Volledig scherm
Activist Peter Janssen vlak voor zijn actie in Waalwijk. © Marvin Doreleijers/FPMB

De groep voerde actie voor het leed dat konijnen hun leven lang door moeten maken, zo stelt Janssen. De actie begon iets voor 17.00 uur en duurde een halfuur. De vier betrokken auto's gingen elk hun eigen weg. Het lukte de politie om één van de auto's tot stilstand te brengen. De inzittende daarvan, een Vlaamse activiste, is aangehouden. 

Op de A59 ontstond al snel een file in de richting van Den Bosch. 
Even stond het verkeer helemaal stil, verder reed het langzaam door. Een enkeling haalde de actievoerders boos in via de vluchtstrook. Regen en harde wind leiden in het hele land sowieso al tot grote drukte op de wegen. De avondspits hoort bij de drukste van het jaar. 

Janssen kondigde zijn actie vanochtend al aan. Hij en een aantal andere actievoerders verzamelden zich 's middags in Loon op Zand, vanwaar zij naar Haarsteeg reden. Daar reden ze met vier auto's naast en achter elkaar, om het verkeer erachter langzaam tot stilstand te brengen.

Konijnenhandelaar

Volledig scherm
Een screenshot uit een video vanuit de auto die het verkeer op de A59 wil stoppen. Links achter het stuur zit vegan streaker Peter Janssen. © Tom Tacken

Janssen heeft Haarsteeg uitgekozen als locatie, omdat daar een konijnenhandelaar zit die zijn dieren volgens hem niet goed behandelt. ,,Hij importeert ze uit Frankrijk en exporteert ze weer als ze zijn vetgemest.''

Het is niet de eerste keer dat Konijn in Nood een langzaamrijactie houdt. In 2015 was de A10 bij Amsterdam doelwit. Janssen zegt nu voor Brabant te hebben gekozen omdat in het zuiden van het land verhoudingsgewijs veel konijnenfokkers zitten. Hij rekent op sympathie van het publiek, zo zei hij eerder vandaag. ,,We hebben bewust gekozen om niet op sinterklaasavond of op een vrijdagmiddag deze actie te houden."

Aangifte

De bewuste konijnenhouder doet morgen aangifte tegen de Vegan Streaker, omdat de dierenactivist vorige week enkele dode konijnen uit een kadaverton op zijn erf haalde. Ook klaagt hij over het feit dat Janssen zijn naam en adres op Facebook heeft gezet.

,,We hebben hele goede gesprekken met Wakker Dier en de Dierenbescherming. Met hen zijn we het ook niet altijd eens, maar we hebben wel een normaal gesprek. Dat is met deze man niet mogelijk.'' 'Voor zijn eigen gemoedsrust' wil de konijnenfokker niet met zijn naam in de media.