Volledig scherm
Tientallen ouders worden in Nederland onterecht verdacht van het opzettelijk ziek maken van hun eigen kind. Dat zegt Vera Hooglugt van de Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg. © Thinkstock

'Veilig Thuis jaagt onterecht op ouders zieke kinderen'

Tientallen ouders worden in Nederland onterecht verdacht van het opzettelijk ziek maken van hun eigen kind. Dat zegt Vera Hooglugt van de Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ). De vereniging wil met spoed overleg met het ministerie van Volksgezondheid.

Hooglugt werd de afgelopen dagen bedolven onder de telefoontjes van wanhopige ouders, naar aanleiding van de uitzending van actualiteitenrubriek Een Vandaag zaterdagavond. Daarin werd aandacht besteed aan Veilig Thuis, het vroegere Meldpunt Kindermishandeling. 

De organisatie heeft de afgelopen twee jaar zeer veel belangstelling voor een bijzondere vorm van kindermishandeling: ouders die hun eigen kind ziek maken. Het zijn vrijwel altijd de moeders die dat doen en die lijden dan volgens de psychiatrische diagnose aan Münchhausen By Proxy (MBP). Het kind dat er het slachtoffer van is heeft dan PCF: Pediatric Condition Falsification. 

Veilig Thuis richt de pijlen echter niet alleen op ouders die gezonde kinderen ziek maken: ook ouders met chronisch zieke kinderen worden regelmatig verdacht van het onnodig en bovenmatig gebruik maken van medische zorg, wat een bedreiging zou zijn voor het kind.

Werkwijze

Quote

Ik heb zoveel huilende, wanhopige ouders aan de lijn gehad, ik ben er echt van geschrok­ken

Vera Hooglugt van de Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg

Hooglugt heeft inmiddels al zeker zestig ouders van zieke kinderen gesproken die op deze manier beschuldigd worden van kindermishandeling. Daarnaast kreeg ze ook honderden reacties van andere ouders die zich beklaagden over de werkwijze van Veilig Thuis. ,,Ik heb zoveel huilende, wanhopige ouders aan de lijn gehad, ik ben er echt van geschrokken.'' Volgens  Hooglugt is het probleem bij Veilig Thuis 'veel groter dan wij bij de BVIKZ al dachten'. ,,Ouders van zorgintensieve kinderen worden vanuit het niets aangevallen, moeten zich verdedigen tegen vage beschuldigingen en anonieme meldingen. Het boeit Veilig Thuis niet of er een officiële, erkende medische diagnose is.''

,,Zoals professor Sauer in de reportage van Een Vandaag al zei: ze werken gewoon toe naar hun eigen conclusie, ongeacht wat ze onderweg tegen komen. Dat dat mogelijk is, dat ze zoveel macht hebben, dat is bizar'', aldus een verontruste Hooglugt. ,,Dat toont aan dat er in de structuur van die organisatie iets ernstig mis is. Wij zitten morgen bij het ministerie van Volksgezondheid om hierover te praten, want dit kan zo niet langer.'' 

Het gaat volgens Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg in heel veel gevallen om kinderen die vanwege een erkende aandoening veel zorg en aandacht nodig hebben. ,,Dat de ouders dan zo makkelijk beschuldigd kunnen worden van ‘kindermishandeling’, dat is echt heel ernstig. Dat zorgt voor een sociaal onveilig Nederland.''

Oplossing

Veilig Thuis stelde in de uitzending van zaterdag dat ze in overleg is met de BVIKZ en dat ze altijd bereid is tot aanpassing van haar beleid, mocht blijken dat dat wenselijk of noodzakelijk is. ,,Wij krijgen jaarlijks 85.000 meldingen, waarvan we er 15.000 onderzoeken. In de meeste gevallen vinden we samen met de ouders een oplossing; slechts in zes procent van de gevallen moeten we naar de Raad voor de Kinderbescherming'', zei Tanno Klijn van Veilig Thuis. 

Hij betreurt het dat er binnen de organisatie fouten zijn gemaakt, zoals door de uitzending werd aangetoond. Volgens hem kunnen ouders altijd een klacht indienen tegen een arts als zij vinden dat ze onterecht beschuldigd zijn. Zo'n klacht wordt dan volgens het gangbare medisch tuchtrecht afgehandeld.