Volledig scherm
© EPA

Veilig Verkeer Nederland en taxibedrijf Uber gaan voor minder ongelukken

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en taxi- en bezorgdienst Uber hebben afgesproken drie jaar samen te werken om de verkeersveiligheid te verbeteren. De partijen gaan daarvoor maatregelen en campagnes bedenken. Aanleiding is dat de afgelopen tijd Uber-taxi’s betrokken waren bij een aantal (dodelijke) ongelukken.

De campagnes zijn gericht op de chauffeurs en koeriers die de app van Uber en van Uber Eats gebruiken, maar ook op andere verkeersdeelnemers. Verder sluit Uber zich aan bij de Verkeersveiligheidscoalitie en tekent zij het convenant over het veilig omgaan met apps in het verkeer.

Als eerste stap lanceert Uber Eats een 'Fiets veilig pakket' voor koeriers. Zo krijgen koeriers wanneer zij via de app van het platform aan de slag gaan onder meer een set reflectoren, fietsverlichting, een fietsbel en een telefoonhouder. Ook zullen alleen nog maar koeriers van boven de 18 jaar worden aangenomen.

Het platform zegt sindsdien hard bezig te zijn om de verkeersveiligheid te vergroten en wilde dat gaan doen met VVN. Die had ook al gepleit voor strengere regels. En zo is bijvoorbeeld de leeftijd voor de taxichauffeurs verhoogd naar 21 jaar en moeten zij minstens een jaar rijervaring hebben.

Eind vorig jaar en begin dit jaar waren er drie dodelijke ongelukken met Uberchauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. Bovendien raakte een 9-jarig meisje zwaargewond toen ze op weg naar school werd geschept door een Ubertaxi in Amsterdam. 

  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino, in het hart van Salland. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).