Volledig scherm
Archiefbeeld: Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af. Vanaf 1 juli 2017 mag de politie dat doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. © ANP

Veilig Verkeer Nederland pleit voor totaalverbod drugs in het verkeer

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor een totaalverbod op drugsgebruik in het verkeer. De toelaatbare ondergrens voor verboden stoffen ligt in de in juli 2017 ingevoerde drugstest nog steeds veel te hoog, zeggen de VVN en voormalig politie-expert Cor Kuijten in De Telegraaf.

,,Het grote probleem van de test is dat de ondergrens veel te hoog ligt", zegt Kuijten. ,,Er is maar één effectieve manier om het gebruik van drugs in het verkeer aan te pakken, en dat is zero tolerance hanteren. Het gewoon verbieden!" 

Bovendien blijft bij de huidige test het gebruik van de drug ghb ongemerkt, zodat gedrogeerde automobilisten ongestraft kunnen blijven rondrijden.

De korpsleiding van de politie zegt dat de speekseltest slechts ,,een voorselectiemiddel is om drugsgebruik in het verkeer te detecteren". Als de test drugsgebruik aangeeft, volgt doorgaans een bloedproef. 

Grenswaarden

De grenswaarden bij enkelvoudig gebruik voor bijvoorbeeld amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA ligt op 50 microgram per liter bloed, aldus Rijksoverheid.nl. Bij cannabis mag per liter bloed 3,0 microgram tetrahydrocannabinol gemeten worden. De grenswaarde bij heroïne en morfine ligt op 20 microgram morfine per liter bloed. Bij GHB mag maximaal 10 milligram per liter bloed gemeten worden.

Combinatie

Wanneer een van de bovengenoemde stoffen in combinatie met een of meer andere van deze stoffen of alcohol is gebruikt, liggen de grenswaardes anders. In dat geval geldt 25 microgram amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA of MDA per liter bloed. Bij een cannabisgebruiker mag in combinatie met andere stoffen nog 1,0 microgram tetrahydrocannabinol per liter bloed gemeten worden. De grenswaarde bij heroïne en morfine ligt op 10 microgram morfine per liter bloed.

Ook de grenswaarde bij GHB, gamma butyrolacton of 1,4-butaandiol wordt gehalveerd naar 5,0 milligram GHB per liter bloed. Na het drinken van alcohol is de grenswaarde 0,2 milligram ethanol per milliliter bloed.