Volledig scherm
Werkzaamheden bij het World Forum congrescentrum waar 24 en 25 maart de Nuclear Security Summit zal plaatsvinden. © anp

Veiligheidsgebieden voor nucleaire top zijn bekend

Er zijn verschillende veiligheidsgebieden aangewezen die gelden rond de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag. In deze gebieden kunnen politie en justitie preventief optreden, als er aanwijzingen zijn voor voorbereidingen van een terroristische aanslag, blijkt uit publicatie van deze maatregelen.

Volledig scherm
© anp

Naast het gebied rond het World Forum waar de top met wereldleiders wordt gehouden, is de aanrijroute van Schiphol daar naartoe en de omgeving van de luchthaven zelf veiligheidsrisicogebied. Dit geldt ook voor een zone rond Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar koning Willem-Alexander maandagavond onder meer de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande en andere wereldleiders ontvangt voor een diner.

De gebieden rond de hotels waar de hoogwaardigheidsbekleders overnachten, zijn eveneens uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Het gaat om Huis ter Duin en de Hotels van Oranje in Noordwijk, Het Kurhaus in Den Haag en het Okura hotel in Amsterdam.

Ongekende veiligheidsoperatie
De top omvat een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden elke dag 13.000 agenten ingezet. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook worden 4000 marechaussees en 3000 militairen ingezet. Op het land, in de lucht en op en bij het water, overal is extra beveiliging. Als het nodig is, kan de overheid zelfs de grenzen sluiten.

Zoals internationaal gebruikelijk bij dit soort evenementen, worden de bewegingen in het luchtruim flink ingeperkt. In een straal van 17 kilometer rondom Den Haag is vliegverkeer niet toegestaan, behalve in een corridor voor enkele vluchten onder strikte voorwaarden.

In een straal van 100 kilometer wordt het vliegverkeer om veiligheidsredenen aan banden gelegd. De Nationale Politie en de Koninklijke Luchtmacht houden dat allemaal in de gaten met jachtvliegtuigen, helikopters en andere luchtverdedigingsmiddelen. Het voormalig marinevliegkamp Valkenburg wordt daarvoor weer tijdelijk als basis in gebruik genomen.

De zee is 1 kilometer vanaf de kust van Scheveningen en Noordwijk deels niet toegankelijk. 'Het is verboden om te zwemmen, te varen en te surfen', zei de Haagse politiechef Paul van Musscher onlangs. De havens van Scheveningen en Rotterdam worden wel gebruikt.

Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) praten bijna 60 wereldleiders in het World Forum over veiligheid rond kernenergie. Het wordt de grootste top die ooit in Nederland is gehouden.