In de zomer werden wielen gestolen bij Monster Auto.
Volledig scherm
In de zomer werden wielen gestolen bij Monster Auto. © AD

Velgendief teistert eigen wijk

DordrechtDieven die het voorzien hebben op autobanden en velgen teisteren Oud-Krispijn, Crabbehof en Wielwijk. Ook afgelopen zaterdagochtend weer. De politie vermoedt dat de rovers in een van die wijken wonen en roept hulp van bewoners in.

Agenten surveilleren extra en doen buurtonderzoeken om de daders op te sporen. Er zijn ook flyers uitgedeeld om bewoners van de drie wijken te vragen hun oren en ogen open te houden en informatie te delen. Desondanks werden zaterdagochtend in Crabbehof weer velgen gestolen.

De laatste weken zagen de wijkagenten een piek in het aantal aangiften van diefstal van autowielen. In het afgelopen half jaar telde wijkagent Edwin van Katwijk van Oud-Krispijn zeker dertig aangiften . In de zomer signaleerde de politie in Dordrecht ook al dat uitzonderlijk veel wielen van auto's gestolen werden. 'Mogelijk zijn het dezelfde daders, maar dat weten we pas als we ze hebben,' zegt politiewoordvoerder Willemieke Romijn.

De politie vermoedt dat de dieven uit de nabije omgeving komen. 'Ze zijn steeds heel snel weg, dus het lijkt erop dat ze de buurt kennen.' Een aantal keer zouden getuigen de politie hebben gewaarschuwd, maar waren agenten net te laat.

Ze hebben het vooral gemunt op wielen met winterbanden of aluminium velgen. 'Het lijkt erop dat iemand daar een lucratief handeltje in ziet.' De politie probeert dan ook te achterhalen waar de banden en velgen gebleven zijn. 'We horen het graag als mensen iets verdachts tegenkomen, bijvoorbeeld op Marktplaats.'

De schade voor autobezitters is aanzienlijk. Niet alleen missen zij hun wielen, vaak gaan de dieven ook weinig zachtzinnig om met de wagen. 'Mensen vinden hun auto vaak 's ochtends op bakstenen, maar de voorkant of achterkant hangt soms gewoon op straat.'