Veluws wolvenstel heeft zeker drie, maar mogelijk zelfs vijf welpjes geworpen

Het wolvenpaar op de noordelijke Veluwe heeft drie welpjes. Dat blijkt uit bewegende beelden die de provincie Gelderland vandaag heeft gepubliceerd. Daarop zijn de welpjes te zien die op verkenning zijn. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven.

Volgens de provincie gaat het mogelijk zelfs om vijf jonge wolven. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland wolven zijn geboren in het wild. Het wolvenstel verscheen vorige maand samen op een foto, maar toen was nog niet duidelijk of er sprake was van jongen. Glenn Lelieveld van het samenwerkingsverband Wolven in Nederland schat dat de welpjes twee of drie maanden oud zijn.

Dat er nu snel duidelijkheid is over de aanwezigheid van welpen is te danken aan de oplettendheid van terreinbeheerders op de Veluwe, stelt de Provincie Gelderland: ,,Provinciale Staten hebben ook gevraagd om dit actief te volgen, zodat inwoners van het gebied weten waar ze aan toe zijn.’’

De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekend gemaakt. Dat is om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de welpjes. Terreinbeheerders roepen iedereen op om de wolven met rust te laten en de natuur niet te verstoren.

Wolf op jacht

Gisteren kwamen foto’s naar buiten van de mannetjeswolf die een reekalfje greep. Het ligt voor de hand dat hij dat deed voor zijn nakomelingen. ,,In de regel zijn wolven actief in de nacht, maar de nachten zijn kort’’, zegt Lelieveld. ,,En er moet natuurlijk extra voedsel komen. Dat kan best de reden zijn dat de mannetjeswolf gisteren in de vroege ochtend jagend werd gezien met een prooi.’’

De mannetjeswolf op de Veluwe.
Volledig scherm
De mannetjeswolf op de Veluwe. © Benny Pieters/Faunabescherming
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”