Veolia neemt geen genoegen met excuses van treinsurfers

UpdateDat de 18-jarige vlogger Willem Vink uit Sambeek samen met een vriend op het dak van een trein sprong om zo mee te rijden, is onbegrijpelijk. Dat zegt de politie op vragen van De Gelderlander. Er is een onderzoek gestart naar de stunt van de Sambekenaar. Vervoerbedrijf Veolia heeft woensdagmiddag aangifte tegen het duo gedaan.

Quote

We hopen dat de video geen aanzuigen­de werking heeft

Politie

Vlogger Willem en zijn vriend hebben inmiddels hun spijt betuigd en hun excuses aangeboden aan Veolia, maar het bedrijf neemt geen genoegen met de excuses van de jongens die een ware internethit zijn met hun video waarin ze treinsurfen op het traject van Nijmegen naar Molenhoek. De vervoersmaatschappij gaf gisteren al aan naar de politie te stappen vanwege de stunt van de jonge vlogger en zijn vriend.

De beheerder van de lijn noemt de actie levensgevaarlijk en onverantwoord. ,,De jongens hebben woensdagmiddag excuses aangeboden op ons hoofdkantoor in Maastricht en een bloemetje aangeboden. Dat bloemetje gaat naar de machinist van de trein'', zei een woordvoerster. Maar daarmee is de aangifte volgens haar allesbehalve van de baan. ,,Ze zeiden dat ze goed hadden nagedacht over hun gevaarlijke actie, ook al is die stupide, dus dan zullen ze ook wel goed hebben nagedacht over de consequenties.''

Doden
,,In Nederland komt dit gelukkig heel weinig voor. Maar in het buitenland zijn er al heel veel slachtoffers en ook doden gevallen bij vergelijkbare stunts. We begrijpen de reactie van de vervoerder daarom goed", vertelt een woordvoerder van de politie. ,,Dit is ontoelaatbaar en levensgevaarlijk gedrag. Ook al lijkt het door zo'n filmpje heel leuk, dat is het niet. We betreuren het dat de video van de jongens zoveel aandacht krijgt. We moeten dit soort stunts als maatschappij afkeuren."

Aanzuigende werking
,,Ook wij als politie zitten er niet op te wachten om bij iemand langs te moeten voor een slechtnieuwsverhaal. We hopen dan ook dat de video geen aanzuigende werking heeft." Op de vraag of de politie nu extra controles gaat uitvoeren op stations is de woordvoerder duidelijk. ,,We gaan ervan uit dat mensen genoeg verstand hebben om te snappen dat je dit niet moet doen."

Ondertussen is de politie begonnen met het feitelijk vaststellen van wat er gebeurd is. Zo wordt de video veiliggesteld als bewijsmateriaal. Hoe het vervolg van de zaak eruit gaat zien is nog niet duidelijk. ,,Daar gaan we samen met het Openbaar Ministerie naar kijken."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement