Volledig scherm
© ANP

Verandering van geslacht wordt in Amerika niet meer erkend

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat het in de toekomst onmogelijk wordt voor transgenders om voor de wet van geslacht te veranderen. Het plan vormt een nieuw hoofdstuk in de toenemende vrijheidsbeperkingen van Amerikaanse transgenders. Eerder ontnam Trump transgenders de toegang tot de Amerikaanse krijgsmacht.

De New York Times schrijft dat de geplande wetswijziging ook alle erkende geslachtswijzingen op paspoorten ongedaan maakt. Op dit moment zijn er volgens de Amerikaanse krant 1,4 miljoen Amerikanen die hun geslacht hebben gewijzigd. Die erkenning wordt met het conservatieve plan weggevaagd. Als de nieuwe wet van kracht is, wordt alleen het biologische geslacht erkend. 

,,De Amerikaanse regering keert de transgendergemeenschap steeds opnieuw de rug toe”, zegt Sarah Warbelow, de directeur van Human Rights Campaign, tegen de New York Times. ,,Amerikaanse transgenders zijn bang.” Het National Center for Transgender Equality noemt het besluit ‘extreem agressief’. 

Trump is van plan om zijn wetsvoorstel eind dit jaar voor te leggen aan het ministerie van Justitie. Trumps voorganger Obama erkende gender op basis van keuze. Obama bepaalde ook dat transgenders in het leger mochten dienen en stelde een richtlijn voor toiletgebruik in. Volgens die richtlijn moesten scholen het recht van transgenders garanderen om gebruik te maken van het toilet van hun keuze. Trump zou later de richtlijn over toiletgebruik weer intrekken.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.