Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Verbod op zwanendriften vanaf volgende zomer

Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod op het houden van zwanen zou komen. ,,Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd'', aldus Dijksma.

Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer wegvliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht.

Leewieken
Het leewieken mag alleen door een dierenarts gebeuren. Maar in de praktijk is moeilijk vast te stellen of de zwanendrifters dit niet zelf doen.

Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.

Het verbod op zwanendriften komt volgens dierenarts Saskia van Rooy te laat. ,,In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen'', zegt ze. Van Rooy strijdt al een hele tijd tegen de praktijken van zwanendrifters, door ze te filmen. Daarbij werd ze zelf ook belaagd. De beelden leidden tot ophef.
Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.

Bekijk hier de brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.