Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Verbod op zwanendriften vanaf volgende zomer

Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod op het houden van zwanen zou komen. ,,Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd'', aldus Dijksma.

Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer wegvliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht.

Leewieken
Het leewieken mag alleen door een dierenarts gebeuren. Maar in de praktijk is moeilijk vast te stellen of de zwanendrifters dit niet zelf doen.

Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.

Het verbod op zwanendriften komt volgens dierenarts Saskia van Rooy te laat. ,,In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen'', zegt ze. Van Rooy strijdt al een hele tijd tegen de praktijken van zwanendrifters, door ze te filmen. Daarbij werd ze zelf ook belaagd. De beelden leidden tot ophef.
Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.

Bekijk hier de brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.