Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Verboden stoffen aangetroffen in voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn onbetrouwbaar en soms levensgevaarlijk. Ze bevatten stoffen die niet op het etiket staan of zelfs verboden zijn. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kreeg vorig jaar 740 meldingen van (soms ernstige) gezondheidsklachten.

Quote

Mensen moeten zich bewust zijn dat je niet zomaar alles kunt slikken

Irma de Vries, internist-toxicoloog

Het NVIC, onderdeel van UMC Utrecht, waarschuwt in het jaaroverzicht voor de risico's van voedingssupplementen. Uit onderzoek blijkt dat de informatie op de etiketten niet altijd klopt. De supplementen hebben een hogere dosering dan staat aangegeven, of bevatten geneesmiddelen of verboden stoffen.

,,Mensen moeten zich bewust zijn dat je niet zomaar alles kunt slikken'', zegt Irma de Vries, internist-toxicoloog bij het NVIC. ,,Het etiket klopt niet altijd. Er kunnen andere stoffen in zitten dan erop vermeld staan.''

Bijna de helft van de Nederlanders slikt pillen capsules, druppels of poeders als aanvulling op de dagelijkse voeding. Mensen willen daarmee hun weerstand verhogen, sportprestaties verbeteren of afvallen. De supplementen bevatten onder meer aminozuren, eiwitten, kruiden en paddenstoelextracten.

Vooral sport- en afslankmiddelen zijn gevaarlijk. Daar zitten geregeld illegale stoffen in die op de dopinglijst staan. Zo kreeg het NVIC vorig jaar veel meldingen over 'pre-workout' poeders, die sporters innemen voorafgaand aan trainingen.

Afslankmiddel

Volledig scherm
© ANP XTRA

Van de acht supplementen die vorig jaar nader werden onderzocht, bleken in twee daarvan verboden stoffen te zitten, waaronder het afslankmiddel Irem Naturel. Begin dit jaar verbood de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de verkoop van enkele afslankproducten, nadat gebruikers last kregen van hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid.

Opvallend is dat ruim een derde van de meldingen bij het NVIC over jonge kinderen gaat. Daarbij gaat het ook om inname van melatonine, een supplement om beter te slapen. Die kinderen hebben de pillen soms per ongeluk ingenomen of krijgen dat bewust. ,,Dat is zeer onwenselijk want voor deze slaappillen is geen indicatie voor kinderen onder de 18'', zegt De Vries.

Controle op de verkoop is lastig. De producten worden vaak via sociale media, Marktplaats of dubieuze websites verkocht. Fabrikanten zijn soms lastig te traceren. ,,Het aantal meldingen over voedingssupplementen stijgt jaarlijks'', zegt De Vries. ,,Dat zegt veel over de populariteit. We denken dat het slechts het topje van de ijsberg is. De NVWA heeft meerdere malen waarschuwingen uitgedeeld. Dat neemt niet weg dat daarna gewoon weer een ander middel op de markt verschijnt.''

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.