Volledig scherm
Maaike Terpstra, de moeder van Marianne Vaatstra. © anp

'Verboden Vaatstra-dagboek ' nu al te lezen op internet

Publicist Wim Dankbaar heeft tot grote woede van advocaat Yehudi Moszkowicz het omstreden 'Verboden dagboek van Maaike Vaatstra' in de verkoop gegooid. De rechter gaat woensdag uitspreken of het boek mag worden uitgebracht.

De moeder van de 14 jaar geleden vermoorde Marianne Vaatstra hield in het verleden een dagboek bij over de moord op haar dochter, waarin ze in haar wanhoop vraagtekens zette bij het onderzoek van de politie.

Dankbaar kreeg het persoonlijke dagboek via via in handen en wil het gedeeltelijk publiceren als onderdeel van zijn complottheorie dat Justitie de echte dader naar het buitenland heeft gesmokkeld. De voor de moord veroordeelde Jasper S. zou niet de echte dader zijn.

Kort geding tegen publicatie
De moeder van Marianne Vaatstra en haar advocaat Moszkowicz willen niet dat haar persoonlijke teksten gebruikt worden en spande een kort geding aan om publicatie te voorkomen.

Maar het dagboek is nu al integraal te lezen op sites van complotdenkers. Ook heeft de zaakwaarnemer van Wim Dankbaar, Hans Mauritz, het boek te koop gezet op de site van het online warenhuis Bol.com en is er een promotiesite opgetuigd. 'Het boek is niet één op één het dagboek van Maaike Vaatstra', reageert publicist Dankbaar.

Bol.com zegt de rechtszaak af te wachten. 'Mensen kunnen het boek nu bij ons reserveren. Als de rechter het verbiedt, dan halen wij het van de site en wordt het niet verkocht.'