Verdachte agenten: zelden iemand gezien zo sterk als Mitch Henriquez

VideoNa maanden vertraging begon vandaag de inhoudelijke strafzaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. 's Ochtends steggelden de advocaten van de nabestaanden met justitie onder meer over originele videobeelden van de arrestatie. Vanmiddag werd meer duidelijk over Mitch' provocerende gedrag en over het gebruikte geweld.

Mitch Henriquez.
Volledig scherm
Mitch Henriquez. © Facebook

Op de originele videobeelden (die de advocaat van de nabestaanden via een privédetective wist te vinden) zijn teksten van omstanders te horen als 'Er zit helemaal geen leven meer in...' en 'Goed gedaan jongens, hij is bewusteloos...' Ook zou erop te zien zijn dat de agenten zorgelijk kijken en dat het lichaam van Henriquez op en neer getrokken wordt door de agenten.

Advocaat Korver van de nabestaanden wilde de zaak opnieuw laten aanhouden om de nieuwe, originele videobeelden te laten onderzoeken door onder andere een liplezer (om te zien wat de agenten tegen elkaar zeggen) en een vechtsportdeskundige (om de door een agent gebruikte nekklem te analyseren). De rechter wilde de zaak, die al maanden vertraging opliep, echter niet opnieuw aanhouden. Korver mag de nieuwe beelden wel inbrengen als bewijs.

Grap

Jorina Haspels (@jorina_haspels) | Twitter

The latest Tweets from Jorina Haspels (@jorina_haspels). verslaggever AD/Haagsche Courant, schrijft over politie en justitie

De tien dagen durende rechtszaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed in juni 2015 na een hardhandige arrestatie op het Haagse muziekfestival Parkpop. Tegen het einde van het festival zei Henriquez, voor de grap, tegen agenten dat hij een pistool had en greep daarbij naar zijn kruis.

Mitch ging lang door. Hij blééf lachen en roepen dat hij een wapen had, een 'kaliber 52'. Uiteindelijk werden de agenten er toch nerveus van. ,,Het kon een grap zijn, maar het kon ook echt zijn.''

Mitch was door zijn luidruchtige gedrag al eerder opgevallen. Vrienden trokken hem weg van de agenten, maar hij zou zich hebben losgerukt om opnieuw naar de agenten te lopen en te roepen dat hij een wapen had. Daarbij maakte Mitch zich groot, volgens de agenten, en kwam hij steeds dreigender over. Een agent verklaarde zelfs er zeker van te zijn dat hij een wapen had. Voor de meesten was het echter duidelijk dat Mitch op zijn geslachtsdeel doelde.

Toen Mitch weigerde weg te gaan, werd hij door vijf agenten tegen de grond gewerkt. Eén van de agenten verklaarde vandaag dat hij voelde dat het moeilijk ging worden om de beresterke Mitch te arresteren. ,,Ik dacht nog: dit wordt een hele kluif. Ik heb zelden gezien dat een man zo sterk was. Met vijf man konden we hem amper in bedwang houden. Dat maakte veel indruk op me .''

De agent die de veelbesproken nekklem uitvoerde, gaf toe dat hij Mitch vasthield totdat de arrestant stil lag. ,, Wat je vast hebt moet je vasthouden. Ik gaf hem constant ruimte om zijn verzet te staken. Dan weer losser, dan weer vaster als hij kracht zette.’’ Wel sprak de agent van een hoofdklem, wat iets anders is dan de wurgende nekklem.

Het verhaal van de agenten werd vanmiddag zwak toen zij vertelden hoe en wanneer ze de inmiddels bewusteloze Mitch Henriquez in het arrestantenbusje sleepten. De officier van justitie begreep totaal niet dat een zogenaamd ‘vuurwapengevaarlijke’ man als Henriquez niet werd gefouilleerd voordat hij in het busje werd gezet. Ook hadden de agenten een ambulance moeten bellen.

Slappe pop

Quote

Ik gaf hem constant ruimte zijn verzet te staken, dan weer losser, dan vaster als hij kracht zette

Verdachte agent

Nadat ze Mitch met vuistslagen, knietjes en pepperspray onder controle hadden gekregen, sleepten ze hem in een politiebusje. Eerst voelden de agenten nog 'een stevige hartslag', later voelde Mitch aan als 'een slappe pop'. De agenten dachten dat hij was flauwgevallen, maar Mitch reageerde op geen enkele pijnprikkel meer.

Op videobeelden die na het incident werden verspreid, is te zien hoe hij met een nekklem in bedwang werd gehouden. Het NFI concludeerde dat die nekklem de doodsoorzaak is. Twee agenten worden nu vervolgd voor hun aandeel in het politiegeweld. Het tweetal wordt verdacht van mishandeling met dodelijke afloop, dan wel doodslag of dood door schuld. De verdediging kwam in maart echter onverwachts met een nieuw medisch rapport, van forensisch arts Kees Das, dat stelt dat Henriquez aan een hartstilstand is overleden. Doordat extra deskundigen daarover gehoord moesten worden, werd de rechtszaak maanden uitgesteld.

Uniform

De twee agenten die nu terecht staan, worden afgeschermd voor iedereen behalve de rechters en officieren van justitie. Ze bevinden zich in de zaal achter een kamerscherm. Hun stemmen worden vervormd. De agenten en hun families zijn zwaar bedreigd na de fatale arrestatie. Toch zitten ze vandaag in uniform in de rechtbank.

Het uniform irriteert de nabestaanden omdat het zou aangeven dat de agenten vinden dat ze niks fout hebben gedaan. De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hebben op meerdere manieren geprobeerd om achter de identiteit van de agenten te komen. Vanmorgen eiste advocaat Richard Korver, namens de familie van Henriquez, opnieuw openbaarmaking van hun namen.

De familie van Henriquez wil zaken kunnen controleren en kan dat niet als de agenten onbekend blijven. Er is weinig vertrouwen in het onderzoek. De rechter besloot echter dat de namen níet openbaar worden gemaakt. De agenten zouden anders namelijk in gevaar komen.

Rellen

De strafeis tegen de agenten staat gepland voor maandag 20 november. De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.