Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verdachte corruptieproces: 'Ons kent ons tussen politie en autobranche'

,,De tijden waren toen anders, maar achteraf gezien is het misschien toch niet helemaal goed geweest..." Een voormalig auto-inkoper van de politie, verdachte in het corruptieproces rond de aanschaf van dienstauto's voor politie en Defensie, gaf vandaag schoorvoetend toe dat hij mogelijk niet altijd even handig en zuiver heeft geopereerd in zijn omgang met de autobranche.

Zo gebruikte hij als privépersoon auto's van importeur Pon, in een sfeer van 'ons kent ons', zoals de verdachte het zelf noemde. De verdachte, René P., kwam geregeld bij Pon voor zakelijke besprekingen. Voor Pon was P. een belangrijk contact, omdat hij bij de politie landelijk een sleutelpositie had als het ging om orders en aanbestedingen.

Klokkenluider

Voor de rechtbank in Rotterdam staan in totaal elf verdachten terecht in het proces, zowel (ex-)ambtenaren als vertegenwoordigers uit de autobranche. Het onderzoek naar mogelijk corrupte praktijken bij de aanschaf van auto's voor de politie en Defensie kwam op gang na een brief van een klokkenluider in 2011. Een aantal zaken werd eerder met boetes en taakstraffen afgedaan. Grote autobedrijven, zoals Pon, schikten hun zaken voor miljoenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt P. ervan dat hij niet integer is geweest in zijn rol als auto-inkoper van de politie. Volgens de verdenkingen leende hij niet alleen auto's van Pon, maar liet hij er tegen zachte prijsjes onderhoud uitvoeren aan zijn eigen auto en kocht hij voor een verdacht lage prijs en via een al even verdachte constructie een Audi A6.

Onderzoek

Uit e-mailverkeer dat de rijksrecherche heeft onderzocht, blijkt dat Pon René P. graag te vriend wilde houden, gezien zijn positie. P. verklaarde vandaag dat hij zich daarvan niet bewust is geweest.

Het OM verwijt P. ook dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden, door informatie naar Pon te sturen. Volgens P. was dat geen vertrouwelijke informatie.
De strafzaak heeft grote gevolgen gehad voor P. In 2016 kreeg hij ontslag op staande voet. De verdachte zei tegen de rechter dat hij geestelijk ernstig onder de zaak heeft geleden.

De rechtbank zet het proces morgen voort.