Verdachte Jos Brech is 55-jarige survival-expert

VideoDe vermoedelijke dader van de moord op Nicky Verstappen, Jos Brech (55), is twee keer eerder als getuige gehoord door de politie, maar werd niet als verdachte beschouwd. Sinds het voorjaar is de man uit Simpelveld vermist. Politie en justitie zijn nu op zoek naar hem. Het lijkt erop dat Brech, een expert in wildkamperen, voorbereidingen heeft getroffen om voor langere tijd te verdwijnen. 

Volledig scherm
Buitencentrum De Heikop waar Nicky op zomerkamp was in augustus 1998. © ANP

Brech werd daags na de moord op Nicky al als 'toevallige passant' aangesproken rond het plaats delict. Later in het onderzoek is hij nog tweemaal als getuige gehoord, meldden politie en justitie vanmiddag tijdens de persconferentie. Die verhoren deden verder geen alarmbellen afgaan. 

Maar toen survival-expert Brech geen gehoor gaf aan de oproep om dna af te staan, trok hij dit voorjaar opnieuw de aandacht van de opsporingsdiensten. Via dna dat familie instuurde, kon een match gevonden worden. ,,Voor ons staat vast dat deze man de donor is van de verdachte sporen'', zei hoofdofficier van justitie Jan Eland. 

De man kon niet worden aangehouden, omdat Brech inmiddels verdwenen is. ,,Van hem ontbreekt ieder spoor.'' De politie gaat ervan uit dat Brech nog in leven is. 

Buitenland

Volledig scherm
Verdachte Jos Brech. Deze foto is door de politie verspreid. © Politie

In oktober 2017 is Brech naar het buitenland vertrokken. Hij zou een wandeltocht gaan maken door de Franse Vogezen. Brech verbleef in het chalet Old Crow, midden in een bos, waar hij beheerder van was. Vrienden hebben uitgebreid naar hem gezocht en daarbij ook honden ingezet. 

Brech zou zijn vertrokken zonder mobiele telefoon, maar met een gps-ontvanger. Het was in die periode extreem koud in het gebied. Volgens zijn vrienden kent hij de omgeving in de Vogezen goed en weet hij waar er hutten en grotten in dat gebied in Oost-Frankrijk zijn.

Het lijkt erop dat Brech, een expert in wildkamperen, voorbereidingen heeft getroffen om voor langere tijd te verdwijnen. Hij beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en was zelf ook geregeld op reis.

De bushcraftvrienden suggereren op Facebook dat Brech naar Duitsland is gelopen of naar Spanje is gereisd. Uit computergegevens blijkt dat hij heeft gezocht naar verlaten dorpen in Spanje. Hij heeft sinds februari niet meer gepind.

Single

Zijn familie heeft hem in april als vermist opgegeven. Brechs laatst bekende woonplaats zou Veendam zijn. Hij was single en woonde voor zijn vertrek bij zijn moeder in Simpelveld. Zij is in april overleden. Ze was al ernstig ziek toen hij verdween.

De verdachte was eerder actief bij de scouting en werkte op een peuterspeelzaal. Hij is in beeld geweest voor betrokkenheid bij een ander zedenmisdrijf, maar die zaak is geseponeerd. De details van die zaak zijn niet meer te achterhalen.


Zomerkamp

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens het zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen in een veld op ruim een kilometer afstand van de camping. 

De beoogde dader kwam naar voren via het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat dit voorjaar begon. Van de 21.500 mannen die gevraagd werden, liet ruim twee derde zijn wangslijm afnemen. Afgelopen juni  werd nog eens 3000 mannen gevraagd om hun dna af te staan.

Volledig scherm
Nicky Verstappen op de dag voor zijn verdwijning, in augustus 1998. © archief familie Verstappen