Rechtbanktekening gemaakt tijdens een eerste zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum. Medeverdachte Giermo B. (links) ontkende tijdens de zitting iets met de moord te maken gehad hebben. B. werd bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot. ANP ALOYS OOSTERWIJK
Volledig scherm
Rechtbanktekening gemaakt tijdens een eerste zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum. Medeverdachte Giermo B. (links) ontkende tijdens de zitting iets met de moord te maken gehad hebben. B. werd bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot. ANP ALOYS OOSTERWIJK © ANP

Verdachte moord advocaat Derk Wiersum heeft nieuwe advocaat

Giërmo B., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft een nieuwe advocaat. Advocaat Jacques Taekema heeft de verdediging op verzoek van B. van Tjalling van der Goot overgenomen.

B. wordt met twee anderen verdacht van de moord op Wiersum. Onder hen Anouar T., de neef van de eind vorig jaar in Dubai opgepakte Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo.  Taekema wil niet toelichten wat de reden is dat hij de verdediging heeft overgenomen, maar wil slechts kwijt dat het een verzoek ‘van persoonlijke aard’ betrof. Dit weekend werd bij het kantoor van Van der Goot een steen door de ruit gegooid. Van der Goot zegt tegen de Leeuwarder Courant dat dit niets te maken heeft met het feit dat hij niet meer de advocaat van B. is. Begin maart nam Taekema de zaak al over. 

Naast deze Anouar T. en Giërmo B. werd eind januari de 31-jarige Rotterdammer Moreno B. aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Het OM heeft nog niet aangegeven wat zijn rol precies is geweest.  Woensdag is er een nieuwe inleidende zitting gepland in de rechtbank in Amsterdam over de moord op de advocaat. Zijn advocaat Job Knoester zegt dan te zullen pleiten om het voorarrest van Moreno B. te schorsen. ,,Hij ontkent iedere betrokkenheid. Hij wil op vrije voeten komen,” is het enige dat Knoester op dit moment kwijt wil. Ook de andere verdachten hebben bij eerdere zittingen alle betrokkenheid bij de schokkende moord ontkent.

Taghi als opdrachtgever

De 44-jarige Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Als opdrachtgever voor de moord wordt door het OM naar Taghi gewezen. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in Marengo. B. heeft in meerdere verklaringen een boekje opengedaan over de liquidaties en liquidatiepogingen waar Taghi van verdacht wordt.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”