Volledig scherm
© ANP/Fotomontage AD

Verdachte van doden Linda (28) meldt zich bij de politie

UpdateDe verdachte van de moord op Linda van der Giesen (28), die maandag werd neergeschoten voor de deur van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk, heeft zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 37-jarige Zevenbergenaar, vermoedelijk ex-vriend John F.

Bas van den Muijsenberg is ontroostbaar na de brute moord op zijn kersverse vriendin Linda van der Giesen
Volledig scherm
Bas van den Muijsenberg is ontroostbaar na de brute moord op zijn kersverse vriendin Linda van der Giesen © Ine Cup
Quote

Drie maanden geleden ontmoette ik haar voor het eerst. Ik wist dat ze toen nog een vriend had, maar had toen al het idee: dat wordt mijn vriendin

Bas van den Muijsenberg
Slachtoffer Linda.
Volledig scherm
Slachtoffer Linda. © Facebook

Vier weken geleden verbrak Linda de relatie met haar toenmalige vriend John F., waar de politie sinds de moord naar op zoek was. Dat gebeurde nadat Linda hem op de bank bij hen thuis betrapte met een andere vrouw.

Haar vriend Bas van den Muijsenberg is ontroostbaar na de brute moord. ,,Ik was stapelverliefd op haar", zegt de voormalig K1-fighter in een gesprek met BN DeStem.

Op aanraden van een eerdere ex-vriendin van John, die net als Van der Giesen met de dood werd bedreigd door de Zevenbergenaar, sliep Bas bij Linda op de bank. Om haar te beveiligen. Van het een kwam het ander en al snel kregen ze een relatie, aldus Bas. ,,Het was allemaal nog heel kort, maar we waren al op zoek naar een woning. Drie maanden geleden ontmoette ik haar voor het eerst. Ik wist dat ze toen nog een vriend had, maar had toen al het idee: dat wordt mijn vriendin."

Ziekenhuis
De afgelopen drie weken waren Bas en Linda tijdens hun vakantie constant samen. Tot maandag, toen Linda weer naar haar werk in het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk ging. Bas: ,,We hebben maandag diverse keren contact gehad, ook gebeld. Het laatste bericht kwam om 16.50 uur, waarin ze vroeg wat we zouden eten."

Kort daarna, op de parkeerplaats van het ziekenhuis, wordt Linda onder vuur genomen. Tegen bekenden van de familie dreigde ex-vriend John F. eerder haar om te brengen en ook zichzelf wat aan te doen. Bas: ,,Ze was puur, begaan met mensen, werkte niet voor niets in de zorg. Maar ze was ook naïef en goedgelovig."

De recherche gaat ervan uit dat de dader doelbewust meerdere keren op haar geschoten heeft. Van der Giesen deed meerdere malen aangifte omdat ze met de dood werd bedreigd, zo meldde de politie eerder.

Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk waren hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij
Volledig scherm
Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk waren hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij © ANP
Quote

John is werkloos, had geen inkomen. Ondertus­sen deed Linda alles voor hem en hoorde zij uit zijn mond alleen maar narigheid over mij. Hij zette iedereen tegen elkaar op

Ex-vrouw van John F.

Manipulaties
De ex-echtgenote van John F. had naar eigen zeggen niet kunnen voorzien dat het zover zou komen, ondanks de vele bedreigingen en manipulaties ook aan haar adres. De vrouw wil anoniem blijven. Ze was tien jaar met F. samen, waarvan 7,5 jaar getrouwd. ,,Hij zei altijd zoveel, maar had het nooit waargemaakt. Ik kan dit niet bevatten."

Twee weken geleden stuurde de verdachte haar nog een mail waarin hij dreigde 'eerst Linda, daarna mij en tenslotte zichzelf te doden'. Afgelopen donderdag deed ze aangifte, nadat ze in het verleden al diverse keren meldingen van fysieke bedreigingen bij de politie deed.

Drie weken geleden kreeg de vrouw via een vriendin te horen dat het niet goed ging met Linda. Zij kenden elkaar toen nog niet. ,,We hebben toen alles besproken, alles op tafel gelegd. John is werkloos, had geen inkomen. Ondertussen deed Linda alles voor hem en hoorde zij uit zijn mond alleen maar narigheid over mij. Hij zette iedereen tegen elkaar op." 

De verdachte zou nog twee volwassen kinderen hebben waar hij geen contact mee heeft.