Volledig scherm
De schade aan het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid. © ANP

Verdachte van inslaan ruiten Joods restaurant HaCarmel op vrije voeten

De 29-jarige man die ervan wordt verdacht vorig jaar december de ramen van het Israëlische restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid te hebben ingeslagen, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat besliste het Gerechtshof vorige week.

De man, die een Palestijnse vlag in de hand had, riep bij zijn daad op 7 december onder andere 'Allahu akbar'. Na zijn gewelddaad zou hij een Israëlische vlag hebben gestolen. Het koosjere restaurant HaCarmel, dat al vaker doelwit van vernieling was, was op dat moment gesloten en er waren geen mensen.

De man werd op 20 december gevangengezet, maar onder voorwaarden weer vrijgelaten. Een daarvan was contact met de reclassering. Toen hij daar twee keer niet kwam opdagen, is hij op 14 mei weer in hechtenis genomen. Op 4 juni vorderde het OM een verlenging van zijn arrest tot aan de inhoudelijke zitting.

Bezwaar advocaat

De rechter ging daar in mee en besloot dat de verdachte tot de inhoudelijke zitting op 11 juli in zijn cel moest blijven, maar de Raadkamer van het Gerechtshof kwam donderdag na bezwaar van de advocaat van de man terug op die beslissing. De verdachte is met ingang van vandaag in vrijheid gesteld.

Aan 's mans vrijlating zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag de man, die door het OM overigens niet voor een terroristisch misdrijf wordt vervolgd, zich onder meer niet binnen een straal van honderd meter van het restaurant begeven. Hij wordt vervolgd voor vernieling en diefstal.

'Wanhoopsdaad'

De verdachte van Palestijnse afkomst zei na zijn aanhouding dat het inslaan van de ramen een 'wanhoopsdaad' was omdat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem had erkend als hoofdstad van Israël. Voor veel Palestijnen een onverteerbare gebeurtenis.

De aanval op HaCarmel leidde, vanwege het antisemitische aspect, tot grote beroering in Amsterdam en binnen de Joodse gemeenschap. Justitie rekent hem de gewelddaad tegen een Israëlisch restaurant en het stelen van een Israëlische vlag daarom dan ook extra zwaar aan. 

Restaurant HaCarmel is vaker doelwit geworden van vernieling. Zo werd het restaurant in maart ook al belaagd. Bekijk hieronder de beelden: