Volledig scherm
De politie is aanwezig in Den Dolder © AD

Verdachte vermissing Anne Faber zat vast voor gewelddadige verkrachting

De 27-jarige Michael P. uit Zeewolde, die maandag door de politie werd aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht, heeft in 2010 tijdens Koninginnedag in Nijkerk twee meisjes verkracht. Hij deed dat terwijl hij de meisjes onder schot hield met een imitatie-vuurwapen.

P. zat daarvoor een jarenlange celstraf uit en verbleef in de forensisch psychiatrische afdeling van Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Daar werkte hij, zoals de politie dat omschrijft, ‘aan een terugkeer in de samenleving’. Maandag werd hij door de politie aangehouden op het terrein van Altrecht. Hij kwam afgelopen zondag in beeld bij de politie, vermoedelijk nadat sporen die werden aangetroffen op de gevonden spullen van Anne leidden tot een dna-match met P. Hij werd maandag door een observatieteam van de politie geschaduwd, in de hoop dat hij de politie naar Anne zou leiden. Toen dat uitbleef, werd hij opgepakt.

Quote

Het leek wel een horrorfilm

Een van de slachtoffers van M.P. in een verklaring

De politie hoopt nu van P. te horen wat er met Anne is gebeurd, want nog altijd is ze spoorloos. De zoektocht gaat daarom onverminderd door. Ook militairen zoeken mee, onder meer in de omgeving van de kliniek.

Onrust

Zeven jaar geleden zorgde P. voor grote onrust in de omgeving van Nijkerk. Tijdens Koninginnedag dwong hij twee meisjes van 16 en 17 onder dwang van een vuurwapen mee de bosjes in. Daar moesten de slachtoffers zich uitkleden. Daarna liet P. hen allerlei seksuele handelingen met hem en met elkaar verrichten, terwijl hij zijn pistool op hen richtte. Toen andere feestgangers langs het bosje liepen moesten de meisjes zich weer aankleden. Even later dwong hij ze opnieuw tot seks.

Tijdens zijn rechtszaak toonde P. geen enkele spijt. Hij verklaarde zelfs trots te zijn op zijn daden en zei dat een droom uitkwam. P. was destijds verslaafd aan cocaïne. Omdat hij niet meewerkte aan een persoonlijkheidsonderzoek bij het Pieter Baan Centrum kon de rechtbank hem geen tbs opleggen. De rechtbank legde hem 16 jaar cel op vanwege de bruutheid van het misdrijf, maar het OM vond dat te hoog. In hoger beroep werd P. uiteindelijk tot twaalf jaar cel veroordeeld.

De 25-jarige Anne Faber uit Utrecht is sinds vrijdag 29 september vermist. Sindsdien zijn alleen haar jas, tas en fiets teruggevonden. Politie en defensie zoeken sindsdien met man en macht naar Anne.

Ontvang elke ochtend handige info en nieuws van onze redactie!