Volledig scherm
© ANP

Verdachte webcamseks met meisjes niet welkom in Brielle

De gemeente Brielle doet alles wat in haar macht ligt om de 23-jarige zedendelinquent Sean O. na zijn vrijlating te weren uit de kleine Zuid-Hollandse vestingstad. Dat zegt burgemeester Betty van Viegen in het AD Rotterdams Dagblad.

Briellenaar Sean O. zou zeker 3000 minderjarige meisjes via sociale media hebben benaderd en 138 daarvan gedwongen tot verregaande seksuele handelingen voor de webcam. 'Het overgrote deel van zijn slachtoffers komt uit Brielle en omgeving. Brielle telt slechts 16.000 inwoners en gezien de compacte samenstelling van onze gemeenschap met een klein, maar populair centrum, vinden wij het allerminst wenselijk dat O. in onze samenleving terugkeert,' aldus Van Viegen.

Tegen O. is 48 maanden celstraf geëist. Vandaag doet de rechter uitspraak. Sean O. heeft een volledige bekentenis afgelegd. 'Maar uiteindelijk hebben wij het niet voor het zeggen en beslist de rechtbank,' zegt de burgemeester.

Contactverbod
'Zij brengt ons op de hoogte als O. na zijn vrijlating wenst terug te keren naar zijn oude woonplaats. Wij zullen dan bij de rechter motiveren waarom wij dat niet willen'. Het is in Nederland zeer ongebruikelijk dat een gemeente een ex-delinquent toegang tot zijn oude woonplaats weigert. 'Sean O. krijgt maandag misschien wel een contactverbod opgelegd, maar meerdere ouders hebben bij ons hun angsten uitgesproken O. op straat tegen het lijf te lopen. Ik kan me niet voorstellen dat een rechter daar geen begrip voor heeft.'

Moeder Monica vertelt in AD Haagsche Courant over de werkwijze van O. 'Hij voegde Marieke toe op de chatsite msn onder een valse naam. Op aandringen kreeg O. haar zover iets van zichzelf te laten zien voor de webcam, heimelijk nam hij opnames. 'Vrijwel direct begonnen de dreigementen. Als ze niet de goorste dingen met zichzelf deed zou hij haar opzoeken en verkrachten.' Intussen benaderde O. het bange meisje onder een meisjesnaam en zei dat ze maar beter kon doen wat hij zei. 'O. had haar namelijk echt verkracht, zo loog het 'meisje'.'

Doodsbang
Drie maanden ernstig misbruik volgden. Marieke was doodsbang en loog tegen haar moeder dat ze ziek was en niet naar school kon. Ook uit schaamte hield ze haar mond. Totdat zedenrechercheurs Tielens en Gehasse Monica opbelden. 'Toen ik het Marieke vroeg, brak ze meteen. Onze wereld stortte in. Ik kon het niet geloven.' (De namen zijn gefingeerd.)

De zaak tegen Sean O. is er een van ongekende omvang, maar ook op kleinere schaal merkt de zedenpolitie het laatste jaar een toename van aangiftes van misbruik en bedreiging via sociale media. 'Hoeveel precies is lastig te zeggen, omdat meisjes ook weleens een ex een hak willen zetten.'

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.