Volledig scherm
© ANP

Verdachte zaak-Savannah vervolgd voor moord

De 16-jarige jongen uit Den Bosch die de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten om het leven zou hebben gebracht, wordt inmiddels verdacht van moord. Volgens het Openbaar Ministerie in Utrecht zijn er sterke aanwijzingen dat hij met voorbedachten rade te werk is gegaan. 

Aanvankelijk ging het Openbaar Ministerie (OM) uit van doodslag

Het OM wijzigde de tenlastelegging van doodslag naar moord na uitvoerig onderzoek van het internetverkeer van de dader met zijn slachtoffer en met derden. Specialisten maakten uit de berichten op zijn computer en telefoon op, dat de jongen al voor de fatale ontmoeting in het Pinksterweekeinde van plan was Savannah te doden. Over mededaders wordt niet meer gesproken. De mobiele telefoon en portemonnee van Savannah zijn nog niet gevonden.    

Savannah werd op 1 juni als vermist opgegeven. Drie dagen later werd haar lichaam gevonden in een sloot naast het sportterrein De Vinken in Bunschoten. De verdachte uit Den Bosch werd nog dezelfde nacht aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij haar dood. 

Volgens vriendinnen van Savannah kenden de twee elkaar van een chatsite en waren er eerdere ontmoetingen. Op de fatale dag kwam Savannah niet thuis rond etenstijd. Haar fiets werd de volgende dag teruggevonden bij een bushalte aan de noordkant van Amersfoort.  

Alibi

De 16-jarige verdachte probeerde zichzelf na de verdwijning van het meisje een alibi te verschaffen. Met een vriendin sprak hij af om tegen de politie te liegen over waar en met wie hij rond het tijdstip van de verdwijning was.

Op beelden van bewakingscamera's later die dag is te zien hoe een jongen fietst op de fiets van Savannah. De verdachte is door de politie geconfronteerd met de beelden, maar hij zegt zichzelf niet te herkennen. Hij geeft wel toe contact te hebben gehad met haar en een afspraakje te hebben gemaakt. Hij zegt niets over het overlijden van het meisje en beroept zich bij lastige vragen op zijn zwijgrecht.

De jongen staat op 8 september voor de rechter, het gaat om een pro-formazitting. Omdat de verdachte minderjarig is, vindt de zitting achter gesloten deuren plaats.

Romy

In hetzelfde weekeinde vond twintig kilometer verderop de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken de dood. Ook zij werd gevonden in een sloot. Een 14-jarige klasgenoot heeft bekend dat hij Romy verkrachtte en om het leven bracht. Zijn zaak komt op 10 november voor.

Volledig scherm
Deelnemers tijdens de stille tocht voor de omgebrachte Savannah. © ANP
Volledig scherm
© ANP Handouts
Volledig scherm
Onderzoek in de sloot waar Savannah werd gevonden. © Caspar Huurdeman