Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor de voortzetting in het grote liquidatieproces Marengo.
Volledig scherm
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor de voortzetting in het grote liquidatieproces Marengo. © ANP

Verdachten vermeende moordbende Taghi blijven in de cel

De rechtbank heeft vrijdag alle verzoeken tot vrijlating van verdachten in het proces Marengo afgewezen. Een aantal advocaten had de rechtbank gevraagd het voorarrest van hun cliënten op te heffen. Het Openbaar Ministerie verzette zich daartegen, omdat de verdenkingen te ernstig en de aanwijzingen tegen de verdachten te sterk zijn. 

De rechtbank volgde het OM in die visie. Het proces draait om een reeks liquidaties, gepleegd door een criminele groep die zou zijn geleid door Ridouan Taghi. Zijn zaak is onderdeel van Marengo, maar wordt door de rechtbank op 6 maart apart van de rest besproken. Taghi heeft laten weten dat hij niet in de rechtszaal zal verschijnen. Het OM bevestigde dat vandaagnog eens.

Drie van de in totaal zeventien verdachten zijn eerder op vrije voeten gesteld. Zij mogen hun definitieve berechting in vrijheid afwachten, andere verdachten zitten al zo’n twee jaar vast. Sommige raadslieden voorzien complicaties en vrezen uitstel naar 2022. De rechtbank gaat daar niet in mee, merkte zij vrijdag op, “omdat daar geen concrete aanwijzingen voor zijn”.

De rechtbank houdt deze week inleidende zittingen in het megaproces, in de zwaarbewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt pas volgend jaar verwacht. Marengo gaat over vijf liquidaties en een aantal pogingen dan wel plannen daartoe.

De zaak tegen verondersteld bendeleider Ridouan Taghi, die opdracht zou hebben gegeven voor de reeks moorden, wordt op 6 maart besproken. Hij heeft eerder al laten weten dat hij niet van plan is naar de rechtszaal te komen. Taghi werd in december aangehouden in Dubai. Hij was lange tijd voortvluchtig.

Kroongetuige

Een van die complicaties die de advocaten voorzien, betreft de inzage in de enorme hoeveelheid onderschepte communicatie over misdrijven tussen verdachten onderling, waaruit justitie put voor het bewijs. Het gaat om geheim berichtenverkeer dat door specialisten is ontcijferd. Verdachten en advocaten willen dat materiaal kunnen onderzoeken, maar de mogelijkheden daartoe vinden zij te beperkt.

Ander bewijs ontleent het OM aan een stapel verklaringen van kroongetuige Nabil B. Tussen advocaten en OM is discussie ontstaan over wat hij wel en niet verplicht is te verklaren. De rechtbank zal na de zitting rond Taghi zeggen wat zij hiervan vindt.

De volgende inleidende zittingen in Marengo zullen plaatsvinden op 18 en 19 mei.

Check al onze Taghi-video's in onderstaande playlist:

  1. Ervaringsdeskundigen Jeske en Tess maken survivalgids voor thuiszitters
    Video

    Ervarings­des­kun­di­gen Jeske en Tess maken survival­gids voor thuiszit­ters

    De twee vriendinnen Jeske Troost en Tess Janssen zijn twee zelfbenoemde ‘professionele thuiszitters'. Jeske kampt met een zeldzame ziekte waardoor haar botten sneller breken en Tess zat lange tijd thuis na twee opeenvolgende ongelukken. Ze maakten een survivalgids om de lastige quarantaine-periode vanwege het coronavirus thuis goed door te komen. ,,Als iemand weet hoe dat moet, dan zijn wij dat wel.’’