Volledig scherm
Een strafzaak in Middelburg. © anp

Verdachten worden steeds vaker vrijgesproken

Verdachten lopen vaker zonder straf de rechtszaal uit. Inmiddels volgt in meer dan 10 procent van de strafzaken vrijspraak, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volledig scherm
© anp

Strafrechtgeleerden vinden dat percentage veel te hoog. ,,Het Openbaar Ministerie moet zich hier grote zorgen over maken."

In 1995 mondde nog 4 procent van de strafzaken uit in een vrijspraak. Maar dat percentage stijgt elk jaar gestaag. Nu blijkt dat het voor het eerst meer dan één op de tien zaken betreft (10,3 procent).

Strafrechtgeleerden beschouwen het als een slecht rapportcijfer voor politie en OM. ,,Je kunt één conclusie trekken: rechters vinden vaker dat de officier van justitie zijn zaak niet rond heeft," stelt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. ,,Dat is ernstig. Als je bij een autofabrikant werkt en 10 procent van de auto's die van de band rollen, wordt afgekeurd, ben je binnen een maand ontslagen." Ook hoogleraar strafrecht Nico Kwakman denkt dat de zaken die het OM voor de rechter brengt, vaker te wensen overlaten. ,,Daarin spelen mogelijk bezuinigingen bij het OM en de reorganisatie bij de landelijke politie een rol."

Banen

Het OM zit midden in een grote afslankoperatie. In 2018 moet het 143 miljoen euro hebben bezuinigd ten opzichte van 2011. Ruim achthonderd banen moeten verdwijnen.

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de vereniging van strafrechtadvocaten, waarschuwde afgelopen week al voor de problemen die de bezuinigingen opleveren: ,,Incomplete dossiers, fouten die gemaakt worden, maar ook overspannen officieren van justitie."