Volledig scherm
Een strafzaak in Middelburg. © anp

Verdachten worden steeds vaker vrijgesproken

Verdachten lopen vaker zonder straf de rechtszaal uit. Inmiddels volgt in meer dan 10 procent van de strafzaken vrijspraak, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volledig scherm
© anp

Strafrechtgeleerden vinden dat percentage veel te hoog. ,,Het Openbaar Ministerie moet zich hier grote zorgen over maken."

In 1995 mondde nog 4 procent van de strafzaken uit in een vrijspraak. Maar dat percentage stijgt elk jaar gestaag. Nu blijkt dat het voor het eerst meer dan één op de tien zaken betreft (10,3 procent).

Strafrechtgeleerden beschouwen het als een slecht rapportcijfer voor politie en OM. ,,Je kunt één conclusie trekken: rechters vinden vaker dat de officier van justitie zijn zaak niet rond heeft," stelt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. ,,Dat is ernstig. Als je bij een autofabrikant werkt en 10 procent van de auto's die van de band rollen, wordt afgekeurd, ben je binnen een maand ontslagen." Ook hoogleraar strafrecht Nico Kwakman denkt dat de zaken die het OM voor de rechter brengt, vaker te wensen overlaten. ,,Daarin spelen mogelijk bezuinigingen bij het OM en de reorganisatie bij de landelijke politie een rol."

Banen

Het OM zit midden in een grote afslankoperatie. In 2018 moet het 143 miljoen euro hebben bezuinigd ten opzichte van 2011. Ruim achthonderd banen moeten verdwijnen.

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de vereniging van strafrechtadvocaten, waarschuwde afgelopen week al voor de problemen die de bezuinigingen opleveren: ,,Incomplete dossiers, fouten die gemaakt worden, maar ook overspannen officieren van justitie."

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.