Volledig scherm
Premier Rutte op bezoek in Kunduz © ANP

Verdere uitbreiding missie buiten Kunduz-stad

In het Afghaanse district Aliabad worden sinds begin deze maand politiemensen getraind door Nederlanders. Het is na Khan Abad het tweede district buiten de hoofdstad Kunduz-stad waar de Nederlanders actief zijn. Dat heeft het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

Afhankelijk van de veiligheid zal de politietrainingsmissie stapsgewijs verder worden uitgebreid naar andere districten in de provincie Kunduz, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

In Kunduz-stad hebben inmiddels ongeveer 200 agenten een 8 weken durende basisopleiding voltooid, terwijl nog eens 140 in opleiding zijn. Ongeveer 60 agenten uit Kunduz-stad en Khan Abad hebben de aanvullende 10-weekse opleiding gevolgd. Veertig volgen die opleiding nog. Ook zijn er 125 'maatwerkopleidingen' gegeven gericht op specifieke behoeftes uit de praktijk.

Verder schrijft het kabinet dat van maart tot en met mei verder is geïnvesteerd in het agentvolgsysteem. Dat moet controleren dat door Nederland opgeleide agenten niet worden ingezet voor gevechtssituaties, maar slechts voor civiele taken. Tot dusver zijn er op dit vlak geen schendingen geconstateerd, aldus de brief.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.