'Verdriet om MH17 voelt
als een knellend harnas'

VIDEODuizend nabestaanden herdachten vandaag de ramp met vlucht MH17. Ze zochten troost en bemoediging bij elkaar. Want ook vier jaar later is de pijn onveranderd groot.

Volledig scherm
© robin utrecht

De zon schijnt zoals die precies vier jaar geleden ook scheen. Stralend en onverbiddelijk. Af en toe schuift een wolk voorbij, en waait een stevige bries door de weidse polder. In de verte, achter de stalen wand van het gedenkteken, is het een komen en gaan van vliegtuigen. Links zetten ze de daling in, rechts stijgen ze op.

Exact vier jaar nadat 298 inzittenden van Malaysia Airlines boven oost-Oekraïne door een Russische Buk-raket uit de lucht werden geschoten, zijn de nabestaanden weer samen voor de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument MH17.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.